Energetika.ba
U maju

Saudijska Arabija povećava cijene sirove nafte za Aziju

Autor: Energetika.ba
Saudijska Arabija povećava cijene sirove nafte za Aziju
Foto: Ilustracija

Najveći izvoznik nafte, Saudijska Arabija, možda će povećati zvaničnu prodajnu cijenu (OSP) za glavnu vrstu sirove nafte Arab Light u maju nakon što su se Bliskoistočni referentni indeksi ojačali prošlog mjeseca, izvori iz industrije su rekli.

Majska OSP za Arab Light sirovu naftu mogla bi porasti za 20 do 30 centi po barelu u odnosu na april, prema anketi Reutersa koja je obuhvatila pet izvora rafiniranja.

Očekivanje viših cijena dolazi nakon što se struktura unazadavanja na Dubai referentnom indeksu suzila za 33 centa po barelu u martu u odnosu na veljaču, pokazali su podaci Reutersa. Kada je tržište u unazadavanju, cijene prompta su više od cijena u budućim mjesecima, što implicira ograničenu ponudu.

Svibanjska OSP za Arab Extra Light može porasti za 30-50 centi po barelu na temelju viših premija za slično kvalitetnu Murban sirovu naftu iz Abu Dhabija, rekao je jedan od ispitanika.

Prosječna premija za majske ICE Murban futures u odnosu na Dubai swaps porasla je 58 centi na 1,73 dolara po barelu prošlog mjeseca, pokazali su podaci Reutersa, potaknuti snažnom potražnjom u Aziji.

Očekuje se da će uža ponuda za srednje i teške kvalitete nafte zbog održavanja naftnih polja u Saudijskoj Arabiji, OPEC+ smanjenja proizvodnje i rastuće domaće potrošnje u nekoliko zemalja Bliskog istoka podržati majske OSP-e za Saudijsku Arabiju Arab Medium i Arab Heavy, rekli su izvori.

Gubitci azijskih rafinerija na nafti visoke sumpornosti također su se smanjili, podupirući cijene saudijske nafte koja daje velik udio ostataka. OSP-e za saudijsku naftu obično se objavljuju oko petog u svakom mjesecu i postavljaju trend za iranske, kuvajtske i iračke cijene, utječući na oko 9 miliona barela nafte dnevno (bpd) koje idu za Aziju.

Državni naftni div Saudi Aramco postavlja cijene nafte na temelju preporuka kupaca i nakon izračunavanja promjene vrijednosti svoje nafte u proteklom mjesecu, na temelju prinosa i cijena proizvoda.