Energetika.ba
Nafta

Saudijska Arabija produžila smanjenje proizvodnje nafte za milion barela dnevno

Autor: Energetika.ba
Saudijska Arabija produžila smanjenje proizvodnje nafte za milion barela dnevno

Saudijska Arabija objavila je u četvrtak da produžuje dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte od milion barela dnevno za još mjesec dana, nastavljajući svoju kampanju za podizanje cijena.

"Saudijska Arabija će produžiti dobrovoljno smanjenje od milion barela dnevno... za još mjesec dana uključujući i septembar", saopćilo je ministarstvo energetike.

Smanjenje, koje je prvo stupilo na snagu u julu, moglo bi se dodatno produžiti ili čak povećati, dodalo je ministarstvo energetike. Taj potez ostavlja dnevnu proizvodnju najvećeg svjetskog izvoznika sirove nafte na otprilike devet miliona barela dnevno.

"Dobrovoljno smanjenje dolazi kako bi se pojačali preventivni napori koje poduzimaju zemlje OPEC Plus s ciljem podržavanja stabilnosti i ravnoteže tržišta nafte", saopćilo je ministarstvo energetike.

Najavljujući smanjenje nakon junskog sastanka 23-članog OPEC+ saveza, koji također uključuje Rusiju, saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman istaknuo je da se ono potencijalno može "produžiti".

Uslijedio je nakon odluke nekoliko članica OPEC+ u aprilu da dobrovoljno smanje proizvodnju za više od miliona barela po danu, iznenađujući potez koji je nakratko podstakao cijene, ali nije uspio dovesti do trajnog oporavka.

Proizvođači nafte bore se s padom cijena i visokom volatilnošću tržišta, što odražava stalne posljedice ruske invazije na Ukrajinu i posustali ekonomski oporavak Kine.

Saudijska Arabija računa na visoke cijene nafte kako bi financirala ambicioznu reformsku agendu koja bi mogla odvratiti njeno gospodarstvo od fosilnih goriva. Analitičari kažu da je kraljevini potrebna cijena nafte oko 80 dolara po barelu kako bi uravnotežila svoj budžet.

Postoje znakovi da nedavna smanjenja opskrbe počinju imati željeni učinak, uz "jačanje" cijena nafte, navodi kompanija Jadwa Investment sa sjedištem u Rijadu u izvještaju objavljenom u utorak.

"Brent se krajem jula prodavao oko 85 dolara (po barelu), što je za nekih 10 dolara (po barelu) više od početka mjeseca", saopćila je Jadwa.

"Kisela sirova nafta, koja dominira proizvodnjom Saudijske Arabije, posebno je u modi. U međuvremenu, postoje nade da će potražnja u SAD-u biti veća od očekivane, pri čemu mnogi očekuju 'meko slijetanje' za američku enomoju, a ne recesiju", navodi se.

Ipak, Jamie Ingram, viši urednik u Middle East Economic Survey (MEES), rekao je za AFP da će Rijad "željeti vidjeti duže razdoblje viših cijena prije nego što se količine vrate na tržište".

Dodao je da zabrinutost oko kineskog gospodarstva također visi nad naftnim tržištima.

Naftni div Saudi Aramco, dragulj kraljevstva, rekao je da je prošle godine zabilježio dobit od ukupno 161,1 milijarde dolara, što je omogućilo Rijadu da ostvari svoj prvi godišnji budžetski suficit u gotovo deset godina.

No s skokom cijena nafte koji je bio rezultat ruske invazije na Ukrajinu prošle godine sada je stvar prošlosti, saudijske naftne aktivnosti smanjile su se za 4,2 posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju, prema preliminarnim podacima koje je u ponedjeljak objavila Glavna uprava kraljevstva. za statistiku.

Nenaftne aktivnosti porasle su za 5,5 posto u istom razdoblju, što je rezultiralo ukupnim rastom BDP-a od 1,1 posto, objavilo je tijelo.

(Energetika.ba)