Energetika.ba
Niže cijene sirove nafte

Saudijski Aramco: Godišnja dobit srezana 25%

Autor: Energetika.ba
Saudijski Aramco: Godišnja dobit srezana 25%
Foto: Arhiv

Državni naftni div Saudijske Arabije Aramco obavijestio je o padu dobiti od 25% na 121,3 milijarde dolara u 2023., u odnosu na 161,1 milijardu dolara u 2022. godini 

"Međugodišnji pad može se pripisati nižim cijenama sirove nafte i prodatim količinama, kao i smanjenim maržama rafiniranja i hemikalija, djelimično kompenziranim smanjenjem proizvodnih naknada tokom godine i nižim porezima na dohodak i zekatom", rekao je Aramco, u izjavi.

Aramco je rekao da je ukupni prihod također pao za 17% na 440,88 milijardi dolara, što je pad u odnosu na 535,19 milijardi dolara prošle godine, prenosi SEEbiz.

Rezultat i dalje predstavlja drugi najveći neto prihod Aramca ikada. Slobodni novčani tok također je pao na 101,2 milijarde dolara u 2023., u poređenju sa 148,5 milijardi dolara u 2022.

"Naša otpornost i agilnost pridonijeli su zdravim novčanim tokovima i visokim nivoima profitabilnosti, uprkos pozadini privrednih prepreka", rekao je izvršni direktor Aramca Amin Nasser.

Zarada dolazi nakon što je saudijska vlada prenijela dodatnih 8% dionica Aramca, vrijednih 164 milijarde dolara, na Javni investicijski fond Saudijske Arabije (PIF). Yasir Al-Rumayyan je i predsjednik Upravnog odbora Aramca i guverner PIF-a.

Prijenos dionica na PIF jedna je od najvećih transakcija koje je Aramco poduzeo od uvrštenja na burzu, a omogućit će PIF-u da ima koristi od Aramcove politike isplate mega dividende. PIF je već posjedovao 4% Aramca i kontrolira Sanabil, finansijsku investicijsku firmu, koja također posjeduje 4% Aramca.

Aramco je rekao da su ukupne dividende od 97,8 milijardi dolara isplaćene u 2023., što je 30% više u odnosu na 2022. Proglasio je osnovnu dividendu od 20,3 milijarde dolara za četvrti kvartal, koja će biti isplaćena u prvom kvartalu 2024. Aramco također isplaćuje dividende povezane s učinkom, u vrijednosti 10,8 milijardi dolara ove godine. Očekuje se da će cjelokupna godišnja dividenda povezana s učinkom koja će se isplatiti 2024. iznositi 43,1 milijardu dolara.