Energetika.ba
Nafta

Saudijski naftni gigant Aramco ostvario rekordnu dobit od 161 milijardu dolara

Autor: Energetika.ba
Saudijski naftni gigant Aramco ostvario rekordnu dobit od 161 milijardu dolara

Naftna kompanija Aramco, koja je u vlasništvu saudijske vlade, objavila je rekordnu dobit od 161,1 milijardu dolara 2022. godine, čemu su pridonijeli veliki skokovi cijene energije, kao i veća proizvodnja.

Za državnu kompaniju to predstavlja rast od 46,5 posto u odnosu na prošlu godinu. To je posljednja energetska firma koja je izvijestila o rekordnoj dobiti, nakon skoka cijena energije nakon ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Američki ExxonMobil zaradio je 55,7 milijardi dolara, a britanski Shell 39,9 milijardi dolara.

Aramco je također objavio dividendu od 19,5 milijardi dolara za tromjesečje od oktobra do decembra 2022. godine, koja će biti isplaćena u prvom kvartalu ove godine. Većina toga će otići saudijskoj vladi, koja posjeduje gotovo 95 posto dionica u kompaniji.

Sirova nafta Brent, referentna cijena nafte, sada se trguje na oko 82 dolara po barelu, iako su cijene premašile 120 dolara po barelu prošlog marta.

"Aramco je zajahao val visokih cijena energije 2022. godine.Bilo bi teško za Aramco da ne postigne dobre rezultate 2022", rekao je Robert Mogielnicki iz Instituta arapskih zaljevskih država u Washingtonu.

"S obzirom na to da predviđamo da će nafta i plin ostati ključni u doglednoj budućnosti, rizici nedovoljnog ulaganja u našu industriju su stvarni, uključujući doprinos višim cijenama energije", rekao je predsjednik i izvršni direktor Aramca Amin Nasser.

Aramco, druga najvrijednija kompanija na svijetu, iza američkog Applea veliki je emiter emisija stakleničkih plinova koji pridonose klimatskim promjenama.

"Šokantno je za kompaniju ostvariti profit veći od 161 milijarde dolara u jednoj godini prodajom fosilnih goriva, najvećeg pojedinačnog pokretača klimatske krize", rekla je odgovarajući na Aramcovu objavu, generalna sekretarka Amnesty Internationala Agnès Callamard.

"To je još šokantnije jer je ovaj višak akumuliran tokom globalne krize troškova života i potpomognut povećanjem cijena energije kao rezultat ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine", dodala je.

Saudijska Arabija je najveći proizvođač u naftnom kartelu OPEC (Organizacija zemalja izvoznica nafte).

Energetika.ba

Nafta

Cijene nafte rastu

Nafta

Srbija ima nove cijene goriva

Nafta

Cijene nafte i dalje rastu