Energetika.ba
Nafta

Saudijski naftni gigant Aramco procijenjen na 1,7 biliona dolara

Autor: Energetika.ba
Saudijski naftni gigant Aramco procijenjen na 1,7 biliona dolara
Naftni gigant objavio je novi izvještaj uoči javne ponude dionica (IPO) kojom za 1,5 posto udjela želi prikupiti 25 milijardi dolara.IPO najprofitabilnije kompanije na svijetu mogao bi biti najveći u povijesti.

No, vrijednost kompanije je ipak nešto manja od dva biliona dolara kojima se nadao saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman.

“U prvoj ponudi naći će se 1,5 posto dionica”, saopćio je državni energetski div koji je cijenu dionica odredio na 8 do 8,5 dolara.

Prodaju li se sve dionice i po najvećoj cijeni, trebalo bi da IPO državi donese 25,6 milijardi dolara i preteći rekordnih 25 milijardi dolara koje je 2014. postigao gigant internetske trgovine Alibaba.

Dionice će moći kupiti individualni ulagači i velike institucije.

Aramco je isprva planirao u dva navrata prodati oko pet posto dionica, dva posto na domaćoj berzi Tadawul, a potom tri posto na međunarodnim tržištima, prenosi Klix.

U kompaniji kažu da zasad nemaju planova za međunarodnu prodaju i da je taj cilj o kojem se dugo raspravlja zasad “na ledu”.

Princ Mohamed želi prodajom udjela u Aramcou prikupiti milijarde dolara za diverzifikaciju saudijske privrede s nafte na ne-energetske industrije.

Energetika.ba