Energetika.ba
britanski naftni div

Shell ostvario dobit veću od očekivane u prvom tromjesečju

Autor: Energetika.ba
Shell ostvario dobit veću od očekivane u prvom tromjesečju
Foto: Shell/Arhiv

Britanski naftni div Shell u četvrtak je izvijestio o dobiti u prvom tromjesečju većoj od očekivane, potaknutoj višim rafinerijskim maržama i snažnim trgovanjem naftom.

Shell je izvijestio o prilagođenoj zaradi od 7,7 milijardi dolara za prva tri mjeseca ove godine, premašivši očekivanja analitičara od 6,5 milijardi dolara, prema konsenzusu koji je sastavio LSEG.

Godinu dana ranije, firma je objavila prilagođenu zaradu od 9,6 milijardi dolara u istom periodu i 7,3 milijarde dolara za zadnja tri mjeseca 2023. godine.

Izvršni direktor Shella Wael Sawan opisao je rezultate kao "još jedno tromjesečje snažnog operativnog i finansijskog učinka."

Firma je najavila program otkupa dionica vrijedan 3,5 milijardi dolara, za koji očekuje da će biti dovršen tokom sljedeća tri mjeseca. Njegova dividenda ostaje nepromijenjena.

Dionice Shella porasle su gotovo 10% od početka godine, prenosi SEEbiz.

Dobit Shella u prvom tromjesečju pala je otprilike 20% u poređenju s istim periodom prethodne godine, odražavajući širi trend energetske industrije. Američki naftni divovi Exxon Mobil i Chevron, kao i francuski TotalEnergies i norveški Equinor, prošle su sedmice izvijestili o velikom padu dobiti u prvom tromjesečju na godišnjem nivou.

Najveće svjetske naftne i plinske kompanije ostvarile su rekordnu dobit tokom cijele godine 2022. nakon ruske invazije Ukrajine u punom obimu

Međutim, u novije vrijeme prihode je pogodio pad cijena plina.

Promptne cijene plina u Evropi pale su više od 45% tokom prošle godine, djelimično zbog blage zime i obilja zaliha.

Shellov britanski konkurent BP trebao bi izvijestiti o zaradi u prvom tromjesečju 7. maja.