Energetika.ba
Nafta

Shell upozorio da je smanjenje proizvodnje nafte i gasa opasno i neodgovorno

Autor: Energetika.ba
Shell upozorio da je smanjenje proizvodnje nafte i gasa opasno i neodgovorno

Smanjenje proizvodnje nafte i gasa bilo bi opasno i neodgovorno, rekao je za BBC šef energetskog giganta Shell Wael Sawan.

On je insistirao na tome da su svijetu i dalje "očajnički potrebni nafta i plin" jer se prelasci na obnovljivu energiju ne dešavaju dovoljno brzo da bi ih zamijenili. Upozorio je i da bi povećana potražnja iz Kine i hladna zima u Evropi mogla ponovo povećati cijene energije i račune, prenosi Klix.

Sawan je razljutio klimatske naučnike koji su rekli da je Shellov plan da nastavi trenutnu proizvodnju nafte do 2030. pogrešan.

Profesorica Emily Shuckburgh, klimatski naučnik na Univerzitetu u Cambridgeu, rekla je da bi se kompanije poput Shell-a trebale fokusirati na ubrzavanje zelene tranzicije "umjesto da pokušavaju da sugeriraju da najugroženiji u društvu na bilo koji način najbolje služe produžavanjem naše upotrebe nafte i plina".

Šef Shella je poručio da se, uz dužno poštovanje, ne slaže.

"Ono što bi bilo opasno i neodgovorno je smanjenje proizvodnje nafte i plina kako bi troškovi života, kao što smo vidjeli prošle godine, ponovo počeli rasti", rekao je.

Svijet je u utrci da odbaci fosilna goriva u korist zelenijih alternativa, jer su se globalni lideri obavezali da će spriječiti zagrijavanje svijeta za više od 1,5 stepeni u ovom stoljeću.

(Energetika.ba)