Energetika.ba
trgovanje

Shell zarađuje milijardu dolara godišnje zahvaljujući američkoj nafti

Autor: Energetika.ba
Shell zarađuje milijardu dolara godišnje zahvaljujući američkoj nafti
Foto: Shell

Finansijski detalji Shell-ovog ogromnog poslovanja sa naftom i gasom su neki od najstrože čuvanih tajni kompanije. Dokumenti u sudskom postupku pokrenutom od strane bivšeg zaposlenika, međutim, otkrili su da Shell-ovo trgovanje američkom naftom redovno donosi oko 1 milijardu dolara godišnje.

Ispovijest bivšeg šefa Shell-ovog odsjeka za trgovanje američkom naftom, podnesena u državnom sudu Teksasa, pružila je rijedak uvid u ogromne profite njegovih trgovinskih operacija i višemilionske bonuse dodijeljene trgovcima.

John Dimech, koji je bio menadžer u Shell-ovoj grupi za trgovanje naftom u Hjustonu 11 godina, rekao je u iskazu prošle godine da je odsjek za trgovanje naftom obično ostvarivao između 950 miliona i 1 milijardu dolara godišnje.

To je između 13% i 15% ukupnih predporeznih profita Shell-a u SAD-u u posljednjim godinama, prema izračunima zasnovanim na finansijskim izvještajima kompanije.

Izvještaj o poreznom doprinosu Shell-a za 2022. godinu detaljno je opisao predporezni profit od malo više od 7 milijardi dolara te godine u SAD-u, dok je predporezni profit za 2021. godinu iznosio oko 6,36 milijardi dolara.

Portparol Shell-a je odbio komentarisati.

Britanski naftni div ne otkriva finansijske performanse svoje trgovinske odsjeke za naftu i gas, najveće na svijetu, iako nedostatak informacija zabrinjava neke investitore. Poslovanje može generisati ogromne dobiti, ali može biti i volatilno, pa čak i zabilježiti gubitke.

Trgovci zarađuju kupovinom i prodajom nafte i gasa koristeći razlike u ponudi i potražnji širom svijeta kako bi osigurali profit. Njihova zarada često uključuje obećanja velikih bonusa zasnovanih na njihovom učinku, koji mogu biti veći od godišnjeg bonusa izvršnog direktora Wael Sawan-a, koji je prošle godine iznosio 2,7 miliona funti (3,4 miliona dolara), prema posljednjem godišnjem izvještaju.

U sudskom podnesku u Hjustonu, Shell je negirao tvrdnju o povredi ugovora bivše menadžerke za trgovanje Eva-Maria Frohn, koja je tražila 15 miliona dolara, uključujući 6 miliona dolara za bonus u 2021. godini. Ona je dobila više od 5 miliona dolara bonusa 2020. za svoj rad prethodne godine, prenosi Reuters.

Frohn je tvrdila da joj ponuđeni poslovni transfer neće biti tako profitabilan kao posao koji je imala, čineći je suvišnom, dok je Shell tvrdio da odbijanje njenog posla predstavlja ostavku.

Porota je prošlog utorka donijela presudu u korist Shella, poništavajući cijeli zahtjev Frohn protiv Shella, prema advokatskoj kancelariji koja je zastupala kompaniju.