Energetika.ba
svjetsko tržište

Skok cijena nafte iznad 70 dolara

Autor: Energetika.ba
Skok cijena nafte iznad 70 dolara
Foto: Unsplash

Cijene nafte porasle su gotovo tri posto u srijedu poslijepodne, potaknute strahom od prekida opskrbe dok se uragan Francine probija kroz Meksički zaljev, gdje su glavni operateri već zaustavili dio proizvodnje i evakuirali dio osoblja.

Do skoka cijena dolazi usprkos izvještaju o inventaru Uprave za energetske informacije (EIA) koje je izašlo ranije tokom dana, pokazujući povećanje zaliha u SAD-u, što je u početku uzrokovalo pad cijene nafte prije nego što su uraganski naslovi obnovili dan trgovanja.

Strahuje se da bi ovaj uragan mogao dovesti do dužeg obustave proizvodnje u vrijeme kada je libijska proizvodnja uglavnom isključena zbog spora između suparničkih vlada.

U 14.15 sati. ET u srijedu se sirovom naftom Brent trgovalo za 2,41% na 70,86 USD po barelu. Američka referentna vrijednost, West Texas Intermediate (WTI), dodatno je ojačala, trgujući za 2,60% na 67,46 USD po barelu, prenosi SEEbiz. 

Meteorolozi očekuju da će tropska oluja Francine ojačati u uragan kasnije danas dok bude prolazila sjeveroistočno prema obali Meksičkog zaljeva i postala prijeteća prijetnja za desetke priobalnih naftnih i plinskih platformi i rafinerija u unutrašnjosti.

Najnoviji vremenski modeli očekuju da će Francine ojačati u sistem kategorije dva sutra poslijepodne ili navečer i doći do obale Louisiane.

U ponedjeljak su Chevron, Exxon Mobil i Shell objavili da su radnici na morskim platformama na putu oluje evakuirani i da su aktivnosti bušenja obustavljene.