Energetika.ba
Nafta

Smanjena opskrba iz Irana podigla cijene nafte na korak od 78 dolara

Autor: Energetika.ba
Smanjena opskrba iz Irana podigla cijene nafte na korak od 78 dolara

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima nadomak 78 dolara budući da se iranski izvoz smanjuje pod utjecajem američkih sankcija a Washington pokušava pridobiti ostale proizvođače da povećaju proizvodnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 77,97 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 25 centi, na 67,79 dolara.

"Utjecaj američkih sankcija na Iran snažno se osjeća. Najviše zabrinjava, naravno, koliko iranske nafte nestaje s tržišta", izjavio je Tamas Varga iz londonske brokerske kuće PVM Oil.

Washington od saveznika traži da smanje uvoz iranske nafte i čini se da nekoliko azijskih kupaca, uključujući južnu Koreju, Japan i Indiju, prihvaća taj zahtjev.

Američka vlada istodobno želi spriječiti rast cijena nafte, koji bi mogao zakočiti gospodarske aktivnosti ili čak prouzročiti usporavanje globalnog rasta. Američki ministar za energetiku Rick Perry sastao se jučer u Washingtonu sa saudijskim ministrom Khalidom al-Falihom jer Trumpov kabinet potiče velike proizvođače da zadrže visoku razinu proizvodnje.

Perry će se u četvrtak u Moskvi sastati i s ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom.

Rusija, Sjedinjene Države i Saudijska Arabija uvjerljivo su najveći proizvođači nafte u svijetu i podmiruju trećinu svjetske dnevne potrošnje od ukupno gotovo 100 milijuna barela nafte dnevno. Od rujna 2014. njihova je ukupna proizvodnja porasla za 3,8 milijuna barela dnevno od rujna 2014., više nego što je iranska uspjela dosegnuti u najboljem razdoblju u posljednje tri godine, prenosi Hina.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je danas da bi Rusija i skupina proizvođača s Bliskog istoka koji predvode Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) mogle početkom prosinca potpisati novi dugoročni ugovor o suradnji, izvijestila je tiskovna agencija TASS. Novak nije htio otkrivati pojedinosti.

Grupa proizvođača predvođena OPEC-om i Rusijom dobrovoljno je od siječnja 2017. smanjila proizvodnju kako bi smanjila prekomjerna opskrba tržište. U tom su razdoblju cijene sirove nafte porasle više od 40 posto a opskrba na tržištu postala je znatno tješnja, te su proizvođači pod pritiskom da povećaju proizvodnju.

S obzirom na smanjenu opskrbu s Bliskog istoka, azijski kupci traže alternativne izvore, pa su tako južnokorejski i japanski uvoz američke nafte u rujnu dosegnuli rekordne razine.

Američki proizvođači nafte traže pak nove kupce koji bi trebali zamijeniti Kinu budući da su nove narudžbe iz azijskog diva usporile zbog trgovinskih sporova između Washingtona i Pekinga. To je jedan od razloga povećanja razlike u cijenama na američkom i londonskom tržištu na oko 10 dolara po barelu, najveću razinu od lipnja, napominju trgovci.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 75,20 dolara, što znači da je porasla 1,03 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba