Energetika.ba
Nafta

Šokantan pad zaliha - skače cijena nafte

Autor: Energetika.ba
Šokantan pad zaliha - skače cijena nafte

Nafta je danas poskupjela nakon iznenađujućeg pada zaliha u SAD koji je pomogao da se očuva oporavak cijena tog energenta.

Cijena naftnih fjučersa je porasla za čak 1,0 odsto u Njujorku, prenosi agencija "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u maju skočila je za 69 centi na 67,21 dolar po barelu na Njujorškoj robnoj berzi, a u Londonu se trgovala u 11:05 časova za 67,11 dolara. Ukupan obim trgovanja bio je oko 14 procenta ispod 100-dnevnog prosjeka.

Cijena sjevernomorske nafte "brent" za junsku isporuku porasla je za 53 centa na 72,11 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, nakon što je prethodno dostigla nivo od 72,26 dolara.

Zalihe nafte i benzina u SAD su prošle nedjelje pale, prema izvještaju Američkog naftnog instituta, dok bi Organizacija zemalja izvoznica nafte i Rusija, na ovonedjeljnom sastanku u Saudijskoj Arabiji, trebalo da razmotre nove načine za produženje saradnje na planu smanjenja globalne ponude, ocjenjuje njujorška agencija.

Cijene nafte su ove nedjelje pale sa najvišeg nivoa u više od tri godine zbog jenjavanja geopolitičkih rizika u vezi sa Sirijom, tvrde izvori upoznati sa situacijom.

Energetika.ba