Energetika.ba
Nafta

Srbija: Porijeklo i kvalitet derivata pod lupom nadležnih službi

Autor: Energetika.ba
Srbija: Porijeklo i kvalitet derivata pod lupom nadležnih službi

Od početka godine tržišni inspektori pregledali su 320 pumpi. Nađena su samo dva uzorka goriva kojima se nije znalo porijeklo i 22 uzorka, najčeće dizela, koja nisu bila propisanog kvaliteta i to zbog neadekvatnog transporta.

"Prilikom distribucije derivata dolazi do miješanja benzina i dizela i pojavljuje se ta negativna karakteristika loša tačka paljenja. Ona generalno ne utiče na rad motora, ali nije po propisu i mi zbog toga svim tim subjektima pišemo privredne prestupe", kaže Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije.

Naftni biznis uključuje veliki broj ljudi i objekata, pa se i u naftnim kompanijama zalažu za sveobuhvatnu kontrolu.

"Svakako da ima sivog tržišta ali on se u manjoj mjeri odvija na benzinskim stanicama, javnim benzinskim stanicama, a u većoj mkeri se odvija na internim pumpama koje se nalaze u transportnim organizacijama u građevinskim firmama gdje gotovo nema nikakve kontrole", objašnjava Borisav Tatić iz Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije.

Goran Radosavljević iz Nacionalnog naftnog komiteta Srbije kaže da je u ovom trenutku naša regulativa u potpunosti u skladu sa evropskom.

"Naravno, postoje određeni prostori, potrebno je dodatno regulisati te interne benzinske stanice, kao i gorivo koje dolazi sa rijeka, ali vjerujem da će se to raditi u narednom periodu", smatra Radosavljević.

Gorivo se od prošle godine kontroliše od uvoza, rafinerije, cisterni, pumpi do rezervoara vozila, a kazne su i do tri miliona dinara.

"Ove godine su svi državni organi dobili obavezu da pojačaju kontrole prometa derivata", objašnjava Petković.

Zbog usklađivanja s prošlogodišnjom inflacijom, od danas važe i nove akcize na nafne derivate – za benzin i dizel veće su za 1,6 dinara po litru a za gas za automobile za 1,25 dinara po kilogramu, prenosi RTS.

"U prethodnih mjesec dana cijene goriva su klizile lagano na niže i manje su za oko dinar nego prije mjesec dana. U ovom narednom periodu će ta kretanja takođe biti slična, neće biti nikakvih dramatičnih pomjeranja cijena, pa ne vjerujem da će potrošači i osjetiti da je došlo do nekih promjena", kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Od februara smanjen je i šverc derivata u pograničnim mjestima s Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom. Nije više isplativo ići po gorivo jer je poskupilo zato što su i te zemlje uvele akcizu na derivate.

Energetika.ba