Energetika.ba
Nafta

Stabilizirane cijene nafte

Autor: Energetika.ba
Stabilizirane cijene nafte

Cijene nafte na svjetskim naftnim tržištima u ponedjeljak su se stabilizirale unatoč i dalje prisutnim zabrinutostima oko smanjivanja proizvodnje, s obzirom na to da se investitori sve više brinu da bi trgovinski rat mogao usporiti globalni gospodarski rast i posljedično pogoditi globalnu potražnju za energijom.

Barel nafte na londonskom tržištu porastao je u ponedjeljak za 15 centi u odnosu na zatvaranje u petak, na 74,22 dolara, dok je na američkom tržištu cijena nafte ostala nepromijenjena i iznosi 68,26 dolara.

Financijski ministri i guverneri centralnih banaka iz 20 najvećih svjetskih gospodarstava završili su svoj sastanak u Buenos Airesu za vikend pozivom na više dijaloga kako bi spriječili da trgovinske i geopolitičke tenzije naštete rastu.

"Rizici za pad cijena nafte u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju su se povećali", izjavili su financijski dužnosnici. Rast gospodarstava i rast potražnje za naftom su usko povezani jer rast gospodarstva podupire potrošnju goriva u trgovini i pri putovanjima.

Razgovori unutar G20 održavali su se usred eskalirajuće retorike trgovinskog rata između SAD-a i Kine, najvećih svjetskih gospodarstava, koja su već međusobno stavila carine na 34 milijarde dolara vrijednu robu, prenosi Hina.

Američki predsjednik Donald Trump u petak je zaprijetio da će nametnuti carine na sav 500 milijardi dolara vrijedan uvoz kineske robe u SAD, osim ako Peking ne prihvati promjene vezane uz transfer tehnologije, industrijske subvencije i zajednička ulaganja.

No zabrinutost oko utjecaja trgovinskog rata na potražnju za naftom donekle je ublažena zbog vjerojatnog smanjivanja proizvodnje. Naime, američke energetske kompanije prošli tjedan su smanjile broj naftnih bušotinskih postrojenja, što se smatra ranim indikatorom za buduću proizvodnju. Iz tvrtke Baker Hughes u petak su kazali da je u SAD-u zaključno s 20. srpnja zatvoreno pet naftnih bušotinskih postrojenja pa ih je sad 858.

Tržište, čini se, nije uznemirilo upozorenje Trumpa Iranu da ne prijeti SAD-u ili će se suočiti s posljedicama. Cijene nafte tek su se malo promijenile nakon što je Trump poslao tweet – napisan velikim slovima – za iranskog predsjednika Hassana Rouhanija.

Zasebno, OPEC je odvojeno objavio kako je cijena barela košarice njegove nafte u petak iznosila 71,57 dolara po barelu, što znači da je uvećana za 66 centi u odnosu na dan ranije.

Biznis.ba