Energetika.ba
Zabrinutost oko sirove nafte

Stabilnost cijena nafte uslijed geopolitičkih rizika u snadbijevanju

Autor: Energetika.ba
Stabilnost cijena nafte uslijed geopolitičkih rizika u snadbijevanju
Foto: Unsplash

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu dok investitori prate zabrinutosti oko snadbijevanja sirovom naftom i naftnim derivatima, nakon ukrajinskih napada na ruske rafinerije i mogućnosti proširenja rata Izrael-Hamas kako bi se direktnije uključio Iran.

Futhersi za Brent naftu za juni porasli su za 4 centa na 88,98 dolara po barelu u 05:15 GMT-u, dok su futhersi za američku zapadnoteksašku WTI naftu za maj pali za 4 centa na 85,11 dolara po barelu.

Kako Brent tako i WTI su porasli za 1,7% tokom prethodne sesije na svoj najviši nivo od oktobra.

Cijene su skočile nakon što je ukrajinski dron izveo napad na još jednu rusku rafineriju prijeteći da će još više kapaciteta za preradu nafte u toj zemlji biti van funkcije, smanjujući proizvodnju benzina i dizela. Rusija je među tri najveća svjetska proizvođača nafte i jedan od najvećih izvoznika naftnih proizvoda.

Investitori su također zabrinuti da bi iranska osveta Izraelu zbog napada u ponedjeljak koji je ubio visoke vojne dužnosnike mogla potencijalno dovesti do prekida u opskrbi u ključnoj regiji Bliskog istoka nakon što je obećala osvetu.

Iran, koji pruža podršku Hamas koji se bori protiv Izraela u Gazi, treći je najveći proizvođač u OPEC-u (Organizacija zemalja izvoznica nafte).

"Geopolitičke tenzije i dalje bacaju neizvjesnost na moguće prekide u snadbijevanju", rekao je tržišni strateg IG-a Yeap Jun Rong, dodajući da cijene nafte nastavljaju rasti do petomjesečnog rekorda, uz trend koji zadržava usmjerenje prema gore, prenosi Reuters.

Dodatno povećavajući zabrinutost za snadbijevanje, meksička državna energetska firma Pemex zatražila je od svoje trgovinske jedinice da otkaže do 436.000 barela dnevno izvoza nafte ovog mjeseca dok se priprema za obradu domaće nafte u novoj rafineriji Dos Bocas, pokazao je interni dokument koji je pregledao Reuters.

Rani pokazatelji također pokazuju da se zalihe nafte u Sjedinjenim Američkim Državama, najvećem potrošaču nafte na svijetu, smanjuju nakon što su trgovci u utorak rekli da su podaci Američkog instituta za naftu pokazali da su zalihe sirove nafte pale za 2,3 miliona barela prošle sedmice.


To je više od 1,5 miliona barela koliko su analitičari predvidjeli u Reutersovoj anketi.

Podaci o američkim vladinim zalihama trebali bi biti objavljeni u 14:30 GMT-u u srijedu.

Panel ministara za OPEC i njegove saveznike, uključujući Rusiju, poznat kao OPEC+, vjerovatno neće preporučiti promjene u politici proizvodnje nafte na sastanku u srijedu, reklo je pet izvora OPEC+ za Reuters.