Energetika.ba
Nafta

State department: SAD najveći proizvođač sirove nafte

Autor: Energetika.ba
State department: SAD najveći proizvođač sirove nafte

U julu i avgustu SAD su premašile Rusiju u proizvodnji sirove nafte, prvi put u posljednjih 20 godina, objavljeno je na platformi State departmenta Share America.

Kako se navodi, prema procjenama američke uprave za informisanje o energetici, SAD su već premašile u proizvodnji nafte Saudijsku Arabiju u februaru 2018. godine, prvi put poslije 20 godina.

Agencija očekuje proizvodnja sirove nafte u SAD nastaviće da nadmašuje rusku i saudijsku proizvodnju kako u narednim mjesecima, tako i u 2019. godini, navodi Stejt department i dodaje da je porast proizvodnje energije dobar za brojne zemlje širom svijeta koje traže pouzdano snabdijevanje naftom i gasom sa slobodnih tržišta i donosi korist američkoj ekonomiji i nacionalnoj bezbjednosti.

Navodi se i da su među zemljama koje iz SAD uvoze sirovu naftu – Kanada, Indija, Južna Koreja i Italija.

Agencija dalje procjenjuje da će prosječna proizvodnja sirove nafte u 2018. godini dostići 10,7 miliona barela po danu, što je snažan rast u odnosu na 9,4 miliona barela dnevno u 2017. godini.

Ovaj rast proizlazi iz velikog dijela onoga što je poznato kao “američka revolucija škriljaca”, navodi portal.

Podsjeća se da je američki predsjednik Donald Tramp prošle godine pozdravio početak “nove ere američke energetike i proizvodnje”, kada je objavio nove napore da ukine ograničenja na proizvodnju energije u SAD, prenosi Tanjug.

Uprkos velikoj potražnji za naftom na domaćem tržištu, očekuje se da će SAD izvesti preko milion barela nafte dnevno u ovoj godini, saopštila je Bijela kuća i dodala da je to skoro dvostruko više nego 2017. godine.

Dodaje se da je u porastu i proizvodnja svih naftnih proizvoda, kao i da je Međunarodna agencija za energetiku procijenila da će do 2023. godine SAD biti najveći proizvođač nafte i gasa na svijetu sa proizvodnjom od 17 miliona barela dnevno.

Energetika.ba