Energetika.ba
Međusobne optužbe

Strane naftne kompanije djelimično krive za zastoj na naftovodu Irak-Turska

Autor: Energetika.ba
Strane naftne kompanije djelimično krive za zastoj na naftovodu Irak-Turska
Foto: X

Strane naftne kompanije koje posluju u iračkom Kurdistanu djelimično su odgovorne za kašnjenje u ponovnom pokretanju izvoza nafte nakon što nisu podnijele ugovore na reviziju, saopćilo je iračko Ministarstvo nafte.

Naftovod Irak-Turska (ITP), koji je nekada obrađivao oko 0,5% globalne opskrbe naftom, zaustavljen je, zapelo u pravnom i finansijskom limbu, od marta 2023. godine.

Protoci su zaustavljeni nakon što je Pariz-based International Chamber of Commerce u dugotrajnom arbitražnom slučaju presudio da je Ankara prekršila odredbe sporazuma iz 1973. omogućavajući takve izvoze bez pristanka iračke federalne vlade.

Ministarstvo nafte Iraka u izjavi objavljenoj kasno u nedjelju primijetilo je da strane kompanije, zajedno s iračkim kurdskim vlastima, još uvijek nisu podnijele ugovore na reviziju ministarstvu.

Vlada traži da se takvi ugovori revidiraju nakon što je sud presudio da su oni potpisani s Vlada autonomske pokrajine Kurdistan (KRG) bili nevažeći, reagirajući na izjavu udruženja industrije nafte Kurdistan (APIKUR) u subotu.

Ustavni sud Iraka 2022. godine proglasio je zakon o nafti i plinu koji regulira industriju nafte i plina u Kurdistanu neustavnim.
Irak duguje Turskoj minimalne uplate sve dok je naftovod tehnički operativan - procjenjuje se da iznose oko 25 miliona dolara mjesečno, prema savjetodavnoj firmi Wood Mackenzie. APIKUR je citirao sličnu cifru rekavši da razumije da Irak duguje 800.000 dolara dnevno u kaznama.

APIKUR je rekao da vlada Iraka nije "poduzela potrebne radnje" za ponovno otvaranje ITP-a, dodajući da "nije bilo stvarnog napretka" u ponovnom otvaranju ITP-a uprkos sastancima u Bagdadu u siječnju između predstavnika iračke vlade, KRG-a i međunarodnih naftnih kompanija.

APIKUR je rekao da "trenutni komercijalni uslovi i ekonomski modeli članova kompanija moraju biti očuvani" i zatražio garanciju plaćanja za prošle i buduće izvoze nafte, prenosi Reuters.

Premijer Iraka Mohammed Shia al-Sudani trebao bi se sastati s predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom u Washingtonu 15. aprila kako bi razgovarali o budućnosti vodstva američke koalicije u Iraku, kao i o iračkim financijskim reformama i američkom nastojanju da oslabi Iran - ri