Energetika.ba
Nove rute

Sve više tankera izbjegava Crveno more

Autor: Energetika.ba
Sve više tankera izbjegava Crveno more
Ilustracija

Najmanje dva broda koja prevoze naftu ili naftne proizvode između Meksičkog zaliva i Indije preusmjereni su od Crvenog mora, podaci su sa internet stranice za praćenje brodova kompanije "LSEG".

Prema podacima "LSEG-a", tanker "Georgis", koji prenosi prerađenu naftu iz indijske luke Jamnagar prema Teksasu, kretao se duž afričke istočne obale ka Rtu Dobre Nade.

Isporuke ovog tankera do sada su išle kroz Crveno more. Novom rutom biće potrebno devet dana više da brod stigne na željenu destinaciju.

Brod "Sonangol Kabinda", koji prevozi sirovu naftu iz Teksasa u Indiju, izvršio je zaokret od 180 stepeni u Crvenom moru i kreće se kroz Sueski kanal ka Sredozemnom moru.

Veći broj tankera koji napuštaju luke istočno od Sueca, također je promijenilo smjer ili su preusmjereni kako bi izbjegli Crveno more.

Borci iz pokreta Huta iz Jemena, koji tvrde da podržavaju Palestince u sukobu sa Izraelom, napali su trgovinske brodove sa dronovima i projektilima, zbog čega su prijevoznici bili primorani da promijene smjer i idu dužim rutama.

Amerika je saopćila da pomorska koalicija, čije je formiranje objavljeno prošle sedmice, obuhvata 20 država.

Koalicija bi trebalo da štiti brodove od napada militanata.