Energetika.ba
problemi

Sve više zatvorenih naftnih polja u Libiji

Autor: Energetika.ba
Sve više zatvorenih naftnih polja u Libiji
Foto: Ilustracija

Zatvaranje naftnih polja u Libiji proširilo se u srijedu, pa je tako polje Sarir gotovo u potpunosti obustavilo proizvodnju, rekla su Reutersu dva terenska inženjera, u jeku političkog spora oko kontrole nad centralnom bankom i prihodima od naf

Vlada na istoku Libije, gdje se nalazi većina libijskih naftnih polja, objavila je u ponedjeljak da će sva proizvodnja i izvoz biti zaustavljeni, podsjeća Reuters.

Na polju Sarir proizvodilo se oko 209.000 barela dnevno (bpd) prije no što je proizvodnja smanjena, rekli su inženjeri Reutersu. Viša sila već je bila najavljena za izvoz s polja Sharara od 300.000 bpd, a ove je sedmice Reuters izvijestio o poremećajima na poljima El Feelu, Amalu, Nafoori i Abu Attifelu.

U julu je članica OPEC-a Libija proizvodila oko 1,18 miliona barela nafte dnevno.

Potez da se zatvori glavni izvor prihoda Libije uslijedio je kao odgovor na odluku Predsjedničkog vijeća sa sjedištem u Tripoliju o smjeni guvernera Libijske centralne banke (CBL) Sadiqa al-Kabira, što je potaknulo suparničke naoružane frakcije da se mobiliziraju.

Premijer Abdulhamid al-Dbeibah, postavljen kroz proces uz podršku UN-a 2021. godine i šef Vlade nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju, rekao je ove sedmice kako se ne bi smjelo dopustiti zatvaranje naftnih polja "pod slabašnim izgovorima".

U utorak su se zapovjednik američkog zapovjedništva za Afriku Michael Langley i otpravnik poslova Jeremy Berndt sastali s Khalifom Haftarom, čelnikom snaga nazvanih Libijska nacionalna vojska koja kontrolira istok i jug zemlje, prenosi SEEbiz.

- Sjedinjene Države pozivaju sve libijske dionike da se konstruktivno uključe u dijalog, uz podršku Misije UN-a za potporu u Libiji i međunarodne zajednice, objavilo je američko veleposlanstvo u Libiji na platformi X.

Cijena barela sirove nafte Brent na tržištu u Londonu u ranim poslijepodnevnim satima iznosila je 78,35 dolara, smanjivši se za 1,2 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, jer su zabrinutosti oko kineske potražnje i rizici od šireg ekonomskog usporavanja neutralizirale zabrinutosti o mogućem prekidu isporuka nafte iz Libije i drugih zemalja.