Energetika.ba
Nafta

Svjetska banka: Sukob izmeću Izraela i Hamasa mogao bi dovesti do skoka cijena nafte

Autor: Energetika.ba
Svjetska banka: Sukob izmeću Izraela i Hamasa mogao bi dovesti do skoka cijena nafte

Rat između Izraela i Hamasa mogao bi izazvati skok cijena sirovina poput nafte i poljoprivrednih proizvoda ako sukob eskalira širom Bliskog istoka, upozorila je Svjetska banka u izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

Sukob između Izraela i Hamasa dolazi u trenutku kada je ruski rat u Ukrajini već izvršio pritisak na tržišta, pri čemu je taj rat "najveći šok za tržišta roba od 1970-ih", upozorio je glavni ekonomist Svjetske banke Indermit Gill, prenosi France 24.

- To je imalo razorne učinke na globalnu ekonomiju koji traju do danas - rekao je Gill.

On je upozorio da će kreatori politike morati biti oprezni.

- Ako bi sukob eskalirao, globalna ekonomija bi se prvi put u desetljećima suočila s dvostrukim energetskim šokom i zbog rata u Ukrajini i zbog sukoba na Bliskom istoku - rekao je.

Mnoga potencijalna poskupljenja ovisit će o tome šta će se dogoditi sa svjetskim cijenama nafte i izvozom, saopćila je Svjetska banka. U optimističnom scenariju, nafta bi mogla porasti 3-13 posto, između 93 i 102 dolara po barelu, dok bi najgori scenarij bio ako da bi nafta dosegla vrhunac između 140 i 157 dolara – što bi potencijalno premašilo vrhunce svih vremena koji nisu viđeni od 2008.

(Energetika.ba / FENA)