Energetika.ba
Operativno do 2027. godine

TAQA i JERA će razviti kogeneracijsko postrojenje za Saudi Aramco

Autor: Energetika.ba
TAQA i JERA će razviti kogeneracijsko postrojenje za Saudi Aramco
Foto: Bloomberg

Kompanija Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA) i japanska energetska kompanija JERA su sklopile ugovor o kupovini struje i pare sa kompanijom Saudi Aramco Total Refining and Petrochemical Company (SATORP).

SATORP je zajednička kompanija u vlasništvu Saudi Arabian Oil Company i TotalEnergies koja ima za cilj razvoj novog industrijskog postrojenja za proizvodnju pare i električne energije, koje će snabdijevati kompleks Amiral petrohemijske industrije koji će biti razvijen u Jubailu, na Istočnoj obali Kraljevine Saudijske Arabije.

Očekuje se da će Amiral petrohemijski kompleks sadržati jedan od najvećih postrojenja za proizvodnju pare i električne energije u regionu Arapskog zaljeva.

Postrojenje će uključivati sisteme za proizvodnju pare i električne energije, sisteme za prijem gasa i vode, te sisteme za povezivanje izolovanih gasova.

Projekt također ima mogućnost buduće instalacije postrojenja za hvatanje ugljen-dioksida i mogućnost suživotnog sagorijevanja vodonika.

Amiral postrojenje za suživotnu proizvodnju pare i električne energije će biti razvijeno putem posebnog entiteta u vlasništvu TAQA (51%) i JERA (49%) na osnovu ugovora o izgradnji, vlasništvu i upravljanju u trajanju od 25 godina, sa mogućnošću produženja za pet godina uz međusobni sporazum.

TAQA i JERA će također obavljati operaciju i održavanje postrojenja putem posebnog entiteta za operaciju i održavanje.

Očekuje se da će ovo postrojenje za suživotnu proizvodnju pare i električne energije biti operativno do 2027. godine, snabdijevajući do 475 MW električne energije i oko 452 tona pare na sat iz napredne tehnologije kombinovanog ciklusa na gas.

Farid Al Awlaqi, izvršni direktor TAQA Generation, izjavio je: „Potpisivanje sporazuma o otkupu struje i pare za postrojenje suživota pare i električne energije u postrojenju Amiral petrohemijskog kompleks pokazuje poverenje u sposobnost TAQA da efikasno isporučuje ključne komunalne usluge, uključujući struju i paru. Zajedno sa našim partnerom JERA, TAQA se raduje razvoju efikasnog postrojenja za suživotnu proizvodnju pare i električne energije koje će smanjiti emisije ugljen-dioksida i podržati SATORP u dugoročnom programu decarbonizacije. Ovaj sporazum će ojačati napore TAQA u izgradnji našeg rasta i realizaciji naših ciljeva do 2030. godine.“, prenosi POwer Engineering International.

Steven Winn, glavni globalni strateg JERA-e, izjavio je: „JERA je zadovoljna što je potpisala ključne sporazume o projektu za postrojenje suživota Amiral. To je veliko dostignuće za sve učesnike u projektu. Zajedno sa našim partnerom TAQA, pružićemo stabilnu, visoko efikasnu, čistu i pouzdanu energiju i paru našem kupcu SATORP. Postrojenje za suživotnu proizvodnju pare i električne energije Amiral ne samo da će poboljšati operativnu efikasnost kompleksa Amiral, već takođe pokazuje našu posvećenost zaštiti životne sredine i našim ambicijama za rast održivih rešenja za proizvodnju energije u Kraljevini Saudijskoj Arabiji i regionu.“