Energetika.ba
najveća naftna kompanija

TotalEnergies razmatra uvrštenje na Wall Street, Macron ističe važnost ostanka u Francuskoj

Autor: Energetika.ba
TotalEnergies razmatra uvrštenje na Wall Street,  Macron ističe važnost ostanka u Francuskoj
Foto: Arhiv/TotalEnergies

Francuska podržava firme koje vjeruju u zemlju, rekao je njen predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu objavljenom u srijedu, odgovarajući na pitanje o potencijalnoj potrazi najveće naftne kompanije TotalEnergies za uvrštenjem na američku berzu.

Stup francuskog CAC 40 blue chip indeksa, TotalEnergies jedna je od najvećih svjetskih naftnih kompanija i važan instrument francuskog utjecaja. Odlazak takvog diva bio bi također udarac prestižu Pariza kao središta međunarodne trgovine.

"Francuska prati one koji vjeruju u Francusku, a ne druge. Mislim da se Total nikada nije žalio što su Francuzi kada su osvajali izvozna tržišta", rekao je Macron za časopis L'Express. "TotalEnergiesu je u interesu da ostane u Francuskoj"

Stalno u fokusu javnosti zbog svog ugljičnog otiska i neočekivane dobiti od energije, TotalEnergies pod pritiskom je javnosti u svojoj matičnoj zemlji gdje nudi popuste na pumpe vozačima i veliki je poslodavac, prenosi SEEbiz.

Pouyanne je 26. aprila rekao analitičarima da TotalEnergies "ozbiljno" razmatra moguće primarno uvrštenje na burzu u New Yorku kako bi osigurao lakši pristup američkim ulagačima.

"Imamo sve više i više američkih dioničara, a imamo manje evropskih dioničara, uključujući francuske dioničare - vjerovatno zbog svih rasprava o ESG-u itd.", rekao je Pouyanne ovog mjeseca. Naglasio je da će njegova firma zadržati francusku kotaciju čak i ako odluči ući na Wall Street.

Pouyanne je rekao da će izvijestiti odbor o planovima do septembra.