Energetika.ba
Nafta

Trgovci: Cijene nafte dogodine i preko 100 dolara za barel

Autor: Energetika.ba
Trgovci: Cijene nafte dogodine i preko 100 dolara za barel

Najveći svjetski trgovci naftom predviđaju da cijene nafte neće pasti ispod 65 dolara za barel i da bi eventualno mogle probiti granicu od 100 dolara u narednoj godini, jer će sankcije SAD protiv Irana smanjiti izvoz nafte iz te zemlje.

Cijene nafte su se ove godine oporavile, pri čemu je samo prošle nedjelje cijena sjevernomorske nafte tipa „brent” dostigla 86,74 dolara za barel, što je najveći nivo od 2014. godine, prenosi Reuters.

Međutim, iduće godine, kriza na tržištima u usponu i trgovinski sporovi mogli bi da ugroze globalnu tražnju, dok će porast proizvodnje u nečlanicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) povećati globalnu ponudu, tvrdi Međunarodna agencija za energetiku (IEA), prenosi Tanjug.

Izvršni direktor kompanije Trafigura Džeremi Vajer rekao je na konferenciji „Nafta i novac” u Londonu da ga ne ne bi iznenadilo da se nafta iduće godine trguje po cijeni većoj od 100 dolara za barel, dok Aleks Bird iz kompanije Glenkor poručuje da će se cijena nafte, gledano na srednji rok, kretati između 85 i 90 dolara.

Izvršni direktor Ganvora Torbjorn Tornkvist predviđa nešto nižu cijenu sljedeće godine, u rasponu od 70 do 75 dolara, navodeći kao razlog usporavanje rasta tražnje i dobro snabdjeveno tržište.

Energetika.ba