Energetika.ba
Nafta

Trgovinski pregovori i napetosti na Bliskom istoku zadržali cijene nafte iznad 70 dolara

Autor: Energetika.ba
Trgovinski pregovori i napetosti na Bliskom istoku zadržali cijene nafte iznad 70 dolara

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 70 dolara nakon što se raspoloženje na financijskim tržištima popravilo pod utjecajem vijesti o trgovinskim pregovorima Kine i SAD-a a potporu su im pružile i napetosti između Saudijske Arabije i Irana.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 70,54 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 65,83 dolara.

Tržišta dionica poskočila su na najvišu razinu u šest sedmica temeljem optimizma koji su udahnule naznake priprema Sjedinjenih Država i Kine za razgovore o trgovini. To je ublažilo strah od trgovinskog rata dva najveća svjetska gospodarstva.

Mogućnost trgovinskog rata pritisnula je tržišta energenata zbog bojazni da bi mogla naštetiti potražnji za naftom.

Američki predsjednik Donald Trump u prošloj je sedmici potpisao memorandum koji predviđa uvođenje carina na kineske proizvode ukupne vrijednosti do 60 milijardi dolara.

"Priča o trgovinskom ratu ... trebala bi se uzeti u obzir pri izračunu mogućeg pozitivnog utjecaja geopolitičkih elementa na tržišta nafte", izjavili su analitičari konzultantske firme JBC Energy.

Tržište je podršku dobilo i iz pojačanih napetosti na Bliskom istoku. Saudijska protuzračna obrana srušila je u nedjelju sedam balističkih projektila koje su s teritorija Jemena ispalile Iranu naklonjene paravojne postrojbe Hutija. Neke od njih bile su usmjerene na glavni grad Saudijske Arabije Rijad.

"Zbog geopolitičkih faktora i sve izraženijih bojazni da će Sjedinjene Države istupiti iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu cijene nafte ponovo su porasle prema 70 dolara", konstatira Norbert Rucker iz banke Julius Baer.

Uzlazni trend cijena zakočio je pak rast broja aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u na 804, najviše u posljednje tri godine, budući da to najavljuje daljnje povećanje američke proizvodnje. Od sredine 2016. porasla je za četvrtinu, na 10,4 miliona barela dnevno.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 66,39 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba