Energetika.ba
Chevron

Troškovi projekta u Kazahstanu rastu na 48,5 milijardi dolara

Autor: Energetika.ba
Troškovi projekta u Kazahstanu rastu na 48,5 milijardi dolara
Foto: Ilustracija

Veliki razvoj pod vodstvom Chevron Corpartion-a za povećanje proizvodnje nafte na kazahstanskom polju Tengiz koštat će oko 48,5 milijardi dolara, prema ljudima upoznatim s tim pitanjem.

Američki naftni div rekao je u svojoj zaradi za treće tromjesečje u novembru da je proračun za Tengiz, prethodno postavljen na 45,2 milijarde dolara, porastao za oko 4% zbog sporijeg pokretanja od očekivanog. Na projekt će biti potrošeno dodatnih 1,5 milijardi dolara, rekli su ljudi, tražeći da ne budu imenovani jer informacije nisu javne.

Chevron je u četvrtak rekao u priopćenju da njegove smjernice za ukupne troškove projekta proširenja Tengiz "ostaju nepromijenjene u odnosu na raspone koje smo dali u našim posljednjim pozivima za zaradu", što je povećanje od 3% do 5%.

Uz ciljani trošak projekta od 45,2 milijarde dolara, firma je u junu 2021. rekla da postoji nepredviđeni trošak od 1,9 milijardi dolara za prepoznavanje neizvjesnosti rasporeda uzrokovane pandemijom Covid-19.

Proširenje pothvata Tengizchevroil, poznatog kao Projekt budućeg rasta, odgodilo je njegovo potpuno pokretanje u drugom kvartalu sljedeće godine. Projekt je znatno premašio svoj početni proračun od 37 milijardi dolara, a datum završetka već je dvaput pomaknut u odnosu na prvotni plan za sredinu 2022. godine.

Ministarstvo energetike Kazahstana nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Tengizchevroil je u 50% vlasništvu Chevrona, dok Exxon Mobil Corp. i KazMunayGas u državnom vlasništvu imaju 25%, odnosno 20% udjela u pothvatu, prenosi SEEbiz.