Energetika.ba
trgovanje

Tržišta prate cijene nafte usred neizvjesnosti nakon smrti iranskog predsjednika

Autor: Energetika.ba
Tržišta prate cijene nafte usred neizvjesnosti nakon smrti iranskog predsjednika
Foto: Unsplash

Analitičari prate naftna tržišta kako bi vidjeli kako reaguju na dalju neizvjesnost na Bliskom istoku nakon smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera u nedjelju.

Predsjednik Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian poginuli su u nesreći koja se u nedjelju dogodila u sjevernoj iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan dok se konvoj od tri aviona vraćao iz Azerbejdžana.

Na početku trgovanja u ponedjeljak, nafta Brent je porasla na 84,2 dolara po barelu, dok je sirova nafta takođe porasla, na 80,1 dolara po barelu, nakon što je prošle sedmice zabilježila rast od 1,34%.

Cijene zlata su također porasle, povećavši se za 1,11% na 2.440,6 dolara po troj unci, pošto su se investitori vratili u svoje omiljene “sigurne luke”, prenosi Investitor me.

Kako bi Raisijeva smrt mogla utjecati na tržišta nafte?
Iran je veliki proizvođač nafte i postoji bojazan da bi bilo kakav sukob koji bi uključivao Iran mogao dodatno ugroziti i destabilizovati širu regiju Bliskog istoka. Smatra se da Iran podržava Hute iz Jemena koji trenutno blokiraju međunarodnu trgovinu svojim napadima na brodove koji putuju kroz Crveno more.

Smrt predsjednika zabrinjava finansijska tržišta, a posebno roba, zbog pozicije Irana u globalnoj ekonomiji koja je dodatno destabilizovana njegovim napadom dronom na Izrael prošlog mjeseca.