Energetika.ba
analitičari

Tržište nafte čekaju veliki poremećaji, rast cijena izvjestan

Autor: Energetika.ba
Tržište nafte čekaju veliki poremećaji, rast cijena izvjestan
Foto: Unsplash

Analitičari nafte sada vide stvarnu prijetnju zalihama sirove nafte nakon što je Iran pokrenuo napad balističkim projektilima na Izrael, eskalirajući sukob na Bliskom istoku.

Iran je u utorak pokrenuo napad na Izrael kao odmazdu za nedavno ubojstvo vođe Hezbollaha Hassana Nasrallaha i iranskog zapovjednika u Libanonu.

Iranska naftna infrastruktura mogla bi uskoro postati meta Izraela jer razmatra protuukrep, rekli su analitičari za CNBC.

"Sukob na Bliskom istoku mogao bi konačno utjecati na opskrbu naftom", rekao je Saul Kavonic, viši energetski analitičar u MST Marquee. "Mogućnosti za materijalne poremećaje u opskrbi naftom sada su neizbježne."

Ova najnovija događanja mogla bi promijeniti igru, nakon produženog razdoblja "umora od geopolitičkog rizika" tokom kojeg su trgovci odbacili prijetnje poremećaja opskrbe naftom koje proizlaze iz situacije na Bliskom istoku, kao i u Ukrajini, rekao je.

Do 4% globalne opskrbe naftom je u opasnosti jer sukob sada izravno zahvata Iran, a napad ili strože sankcije mogli bi ponovno dovesti cijene do 100 dolara po barelu, dodao je Kavonic.

Najnoviji iranski raketni napad uslijedio je nakon što je Izrael razmjestio kopnene trupe u južnom Libanonu, intenzivirajući svoju ofenzivu protiv Hezbollaha, militantne skupine koju podupire Iran. Većinu od 200 lansiranih projektila presrela je izraelska i američka odbrana, a nije bilo prijavljenih smrtnih slučajeva u Izraelu kao rezultat napada.

Napad je uslijedio neposredno nakon izraelskog raspoređivanja kopnenih snaga u južnom Libanonu, eskalirajući svoju ofanzivu na Hezbollah, militantnu skupinu koju podržava Iran.

Cijene nafte su porasle preko 5% u prethodnoj sesiji nakon raketnog udara, prije nego što su se smanjile na uspon od 2%. Globalna referentna vrijednost Brenta sada se trguje za 1,44% više na 74,62 USD po barelu, dok su američke terminske cijene West Texas Intermediate porasle za 1,62% na 70,95 USD po barelu, prenosi SEEbiz.

Od početka oružanog sukoba između Izraela i Hamasa 7. oktobra prošle godine, poremećaji na tržištu nafte bili su ograničeni. Tržište nafte također je pod pritiskom jer povećana proizvodnja iz SAD-a pridonosi slici opskrbe, a rastuća kineska potražnja snizila je cijene, rekao je Andy Lipow, predsjednik Lipow Oil Associatesa.

Iran je treći najveći proizvođač među Organizacijom zemalja izvoznica nafte, proizvodeći gotovo četiri miliona barela nafte dnevno, prema podacima Uprave za energetske informacije.

Drugi analitičari ponovili su Kavonicovo upozorenje.

"Dok se Izrael okreće od Gaze prema Libanonu i Iranu, rat ulazi u novu fazu koja se više odnosi na energiju", rekao je Bob McNally, predsjednik Rapidan Energy Group, za CNBC, dodajući da očekuje da će izraelska odmazda za raketni napad biti " neproporcionalno velika.”

"Pogoršat će se prije nego što postane bolje", rekao je.

Ross Schaap, voditelj istraživanja u GeoQuantu, koji koristi strukturalne i visokofrekventne podatke za generiranje rezultata političkog rizika, rekao je da je model analize rizika izraelsko-iranskog sukoba te organizacije, koji je ostao u tri standardne devijacije prosječnog trenda tijekom posljednjih 12 godina, došlo je do značajnog skoka nakon najnovijih raketnih napada.

Ovi rezultati pokazuju da se očekuju "mnogo veći događaji", rekao je Schaap.

Josh Young, CIO tvrtke Bison Interests, koji na sličan način promatra sve veću vjerovatnost potencijalnog napada na iransku naftnu infrastrukturu, poremećaj opskrbe naftom, rekao je da ovo označava "značajnu eskalaciju" od strane Irana.

Ako se iranski izvoz prekine zbog napada, Young predviđa da će cijene nafte skočiti na više od 100 dolara po barelu.