Energetika.ba
Benzin poskupio

U Hrvatskoj na snazi nove cijene goriva

Autor: Energetika.ba
U Hrvatskoj na snazi nove cijene goriva
Foto: Unsplash/Ilustracija

Vlada Republike Hrvatske je donijela nove cijene naftnih derivata u Hrvatskoj koje vrijede narednih 14 dana a prema kojima od ponoći cijena benzina će biti veća za 0,02 eura te će iznositi 1,56 eura po litri.

Dizelsko gorivo od ponoći će biti neznatno jeftinije – za 0,01 euro – te je nova cijena dizela 1,45 eura po litri. Plavi dizel je također jeftiniji za 0,01 euro te će iznositi 0,91 eura po litri.

Plin će biti jeftiniji za tri eurocenta te će od ponoći plin za spremnike koštati 1,15 eura po kilogramu dok će plin za boce biti 1,71 eura po kilogramu, saopćeno je iz Vlade RH, prenose Financije hr.

Da nema mjera Vlade te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, benzinsko gorivo koštalo bi 1,68 eura, dizel 1,61 euro a plavi dizel jedan euro po litri.

Plin za spremnike bi koštao 1,39 eura po kilogramu dok bi plin za boce iznosio 2,02 eura po kilogramu.

Donesena je i Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Vlada RH je izmjenama Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju tokom 2022. godine u devet navrata snižavala visinu trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te u decembru 2022. godine i na loživo ulje radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata, a od početka 2023. u dvadeset i sedam navrata.