Energetika.ba
Nafta

U novu godinu sa 2,5 KM po litru goriva?!

Autor: Energetika.ba
U novu godinu sa 2,5 KM po litru goriva?!

Dok je cijena goriva u FBiH juče porasla za oko 0,05 KM po litru, poskupljenje u zavisnosti od distributera se očekuje i u RS te, kako tvrdi Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, postoje pretpostavke da od naredne godine bude i 2,5 KM po litru!

On kaže da su na protestima zbog visoke cijene goriva na to upozoravali i da im nije jasno zbog čega raste. Nova cijena goriva na većini pumpi u FBiH je 2,41 KM.

"Cijena u RS je trenutno od oko 2,27 pa do 2,39 KM, te se ide ka tome da se u novu godinu uđe sa 2,5 KM po litru goriva. Suvišno je razgovarati o tome šta viša cijena znači za nas prevoznike", rekao je Grbić za "Nezavisne".

On ističe da cijene barela na svjetskom tržištu nisu opravdavajući razlog, jer su u nekoliko navrata bile niske, a kod nas su išle naviše, a kad je cijena barela bila viša od 100 dolara gorivo je kod nas bilo jeftinije nego što je danas na benzinskim pumpama.

"Nije ključni problem poskupljenje nafte na svjetskom tržištu, ključni problem su dvije akcize koje imamo", rekao je Grbić i dodao da su cijene u Austriji, Njemačkoj i Italiji niže kada se uporede standard i bolje poslovno okruženje kod njih.

On je naveo da su tražili od države da se odrekne jednog dijela od nameta za dobrobit prevoznika, ali nisu naišli na razumijevanje.

"Visoke cijene su udar kako na prevoznike u RS, tako i na prevoznike u FBiH", rekao je Grbić i istakao da zbog visoke cijene goriva naši prevoznici i odlaze u zemlje EU, gdje registruju svoje firme, te da je u proteklih osam mjeseci RS napustilo 2.500 profesionalnih vozača.

Murisa Marić, iz Udruženja građana "Don" iz Prijedora, kaže da su više cijene goriva ogroman udar na džep vozača te da je ono prošle godine koštalo oko 1,5 KM, a sada je skoro 2,5 KM.

"U FBiH je maltene došlo do poskupljenja za cijelu marku, jer je gorivo nešto skuplje tamo, dok je u RS nešto jeftinije, ali se približava cifri od 2,5 KM", rekla je Marićeva i istakla da je gorivo pokretač mnogih mašina, čime dolazi i do poskupljenja brašna, hljeba i ostalih namirnica.

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH, kaže da je gorivo u FBiH poskupjelo zato što su povećane, i to u znatnoj mjeri, nabavne cijene rafinerija iz kojih se snabdijeva tržište BiH, te da je do poskupljenja trebalo doći i ranije.

"Mi nemamo svoje izvore nafte, imamo samo rafineriju, ali je i ona uvjetovana nabavnim cijenama s tržišta, te smo imali problem u Pločama, havariju u Brodu, sve to utiče na povećanje cijena, ali je glavni razlog povećanje nabavnih cijena, na koje mi ne možemo uticati", rekao je Bošković i istakao da nije siguran da li je poskupjelo gorivo u RS, ali ako nije, da će poskupjeti svaki čas.

Prema njegovim riječima, barela nafte prije dva mjeseca koštao je 60 dolara, a sada je daleko više.

Bošković je istakao da se ne može pretpostaviti dalja cijena nafte i da je o njoj nezahvalno prognozirati, jer se ne može znati kakvo će biti njeno kretanje na berzi.

Trenutna cijena barela nafte na evropskom tržištu je 80,31 dolara, dok je u SAD 71,35 dolara.

Energetika.ba / NN