Energetika.ba
Tiszaújváros

U pogon pušten MOL-ov kompleks poliola, vrijedan 1,3 milijarde eura

Autor: Energetika.ba
U pogon pušten MOL-ov kompleks poliola, vrijedan 1,3 milijarde eura
Foto: X

U utorak je otvoren MOL-ov kompleks poliola vrijedan 1,3 milijarde eura u Tiszaújvárosu, kapaciteta oko 200.000 tona poliola godišnje.

Ceremonija, kojoj su se obratili premijer Mađarske Viktor Orbán, predsjednik Uprave MOL-a, Zsolt Hernádi i članica Uprave thyssenkruppa Ilse Henne, označava značajnu prekretnicu za tvrtku. MOL Grupa je jedini subjekt u Mađarskoj i srednjoj i istočnoj Evropi koji pokriva cijeli lanac vrijednosti, od prerade nafte do proizvodnje poliola (široko korištena plastična sirovina).

Grupa MOL održala je ceremoniju otvaranja u Tiszaújvárosu kako bi proslavila završetak svoje najveće investicije u organsku proizvodnju, poliolnog kompleksa. MOL, thyssenkrupp i Evonik IP potpisali su licencni ugovor u ljeto 2017., a kamen temeljac kompleksa položen je u septembru 2019.

Glavne jedinice prevezene su u Tiszaújváros između 2019. i 2020., uglavnom vodom, nakon čega je uslijedio dovršetak postrojenja za hidrogen peroksid, propilen oksid, poliol i propilen glikol. Uz četiri glavne fabrike, izgrađena je i pilot fabrika poliola, laboratorij za osiguranje kvalitete i, u Százhalombatti, Centar za istraživanje i razvoj.

"Ponosan sam što smo dovršili poliolni kompleks. Bio je to istinski međunarodni timski rad, sjajna saradnja koja je uključivala tisuće ljudi u proteklih šest godina koja nam je omogućila isporuku najveće investicije MOL Grupe ikada, možda najvećeg razvoja u modernoj Mađarskoj Prešli smo dug put, ali je put koji je pred nama još duži, a cijeli lanac vrijednosti od prerade nafte do proizvodnje poliola je vratio na kartu evropske hemijske industrije, što će je učiniti jednim od najvažnijih industrijskih središta u regiji. To će povećati industrijsku konkurentnost naše zemlje i također bi moglo katalizirati ekonomski rast, Mađarska će biti jača, jer je uspjeh MOL-a uspjeh cijele zemlje," rekao je Zsolt Hernádi, predsjednik i glavni izvršni direktor MOL grupe.

“S ovim novim MOL poliolnim kompleksom uspostavljamo nove standarde u smislu učinkovitosti, prihvatljivosti okoliša i automatizacije kombiniranjem provjerenih tehnologija s inovativnim rješenjima”, rekla je Nadja Håkansson, izvršna direktorica firme thyssenkrupp Uhde. “Zahvalni smo na dubokom i pouzdanom partnerstvu s MOL-om. Ovo postrojenje poliola pravi je značajan projekt i sjajna demonstracija kako mi u thyssenkrupp Uhdeu omogućujemo industrijsku zelenu transformaciju. Uz potpuno integrisane i visoko automatizirane pogonske jedinice, vrijedne poliolne hemikalije proizvodit će se na vrlo učinkovit i održiv način.”, prenosi SEEbiz.

Projekt je uključivao međunarodni tim od hiljadu stručnjaka, s inženjerskim dizajnom obavljenim u Njemačkoj, Tajlandu, Indiji i Mađarskoj. Oprema pogona stigla je iz 24 zemlje. U izgradnju kompleksa uloženo je 75 000 kubika betona, 13 000 tona čelika, 2 500 kilometara kabela i 700 km cjevovoda postavljenih u više od 18 miliona radnih sati. Mađarska vlada projektu je pridonijela sa 131,5 miliona eura: porezni kredit od 93,6 miliona eura, koji se može zatražiti nakon što investicija bude operativna, i 37,9 miliona eura potpore za ulaganje na temelju pojedinačne vladine odluke.

Poliol je jedna od najtraženijih plastičnih sirovina koja se koristi u širokom rasponu industrija od proizvodnje automobila do odjeće i izolacije. Poliuretan je napravljen od poliola i osnovni je materijal za mnoge trajne potrošačke proizvode s kojima se svatko susreće u svakodnevnom životu.

Poliuretan izrađen od poliola je potreban:

- za proizvodnju pjenastih madraca, madraca za krevete, pjena za udobno sjedenje na sofama i foteljama te krute pjene za izolacijske hladnjake;
- za proizvodnju izolacijskih materijala koji se koriste u građevinarstvu, bilo za izolaciju fasade zgrade ili cjevovoda;
- za proizvodnju brtvila i ljepila poznatih iz DIY trgovina, te elastičnih gumenih potplata za tenisice.

Fabrika u Tiszaújvárosu proizvodit će poliol koristeći jednu od danas najučinkovitijih i ekološki najprihvatljivijih metoda. Prema izračunima MOL-a, fabrika će finansijskim rezultatima Grupe MOL pridonijeti s gotovo 150 miliona eura godišnje i dugoročno će zaposliti gotovo 300 ljudi.