Energetika.ba
regija

U Sloveniji bez povećanja marži na gorivo

Autor: Energetika.ba
U Sloveniji bez povećanja marži na gorivo
Foto: Ilustracija

Slovenska vlada je danas dala saglasnost na novu Uredbu o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata, kojom se zadržava interval određivanja cijena goriva na 14 dana, potvrđeno je za STA iz Ukoma.

Uprkos suprotnim prvim informacijama, nije promijenio maksimalne dopuštene marže za gorivo, na što su tražili naftni trgovci. Jednogodišnja uredba stupa na snagu u utorak.

Najveća dopuštena trgovačka marža ostaje 0,0794 eura za litru benzina, 0,0783 eura za litru dizelskog goriva i 0,08 eura za litru loživog ulja.

Vlada se tako nije oglušila na pozive naftnih trgovaca da povećaju marže koje su definitivno preniske za konkurentno poslovanje, prenosi SEEbiz. Najprije je među Vladinim materijalima objavljen prijedlog koji je predviđao povećanje maksimalno dopuštenih marži za benzin i dizel za dvije lipe, no prema objašnjenjima Vladina ureda za komuniciranje (Ukom), riječ je o pogrešci.

Vlada je isprva planirala produljiti interval za određivanje cijena goriva sa 14 na 28 dana, što je također uznemirilo trgovce, no očito se na kraju predomislila.