Energetika.ba
region

U Sloveniji cijene goriva nepromijenjene

Autor: Energetika.ba
U Sloveniji cijene goriva nepromijenjene
Foto: Ilustracija

Maloprodajne cijene 95-oktanskog benzina i dizela na benzinskim pumpama izvan autoceste te loživog ulja u ponoć će ostati nepromijenjene nakon što je Vlada povećala trošarine i uvela izmjene biokomponenti u benzinu i dizelu.


Cijene će tako od utorka do zaključno 12. augusta biti 1,514 eura za litru benzina, 1,528 eura za litru dizelskog goriva i 1,146 eura za litru lož ulja, objavilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike.

Vlada je danas uredbom o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata povećala priznati udio biokomponente u 95-oktanskom benzinu s 5 na 10 posto te promijenila kotaciju biokomponente u dizelu tako da modelska cijena odražava stvarnu cijene po kojima trgovci kupuju biokomponentu na evropskim tržištima, priopćio je Vladin Ured za komuniciranje nakon dopisne sjednice.

„Donošenjem uredbe trgovci naftnim derivatima moći će nadoknaditi troškove dodavanja biokomponente naftnim derivatima i ostvariti ciljeve u području obnovljivih izvora energije. Navedenom mjerom mijenjat će se maloprodajne cijene reguliranih naftnih derivata prema određenoj formuli za izračun cijene koja uključuje biokomponentu i za dizel i za benzin", stoji u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša, klime i energetike.

Prva procjena promjene cijene donosi se na temelju trenutno važećih kotacija. Zbog promjene će cijena benzina poskupjeti za 0,009 eura po litri (0,60 posto), a dizela za 0,01 euro po litri (0,65 posto).

Ubuduće će se mijenjati vrijednosti za biokomponentu na 14 dana u sklopu obračuna maloprodajne cijene temeljem uredbe o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata, također su naveli.

Osim toga, Vlada je danas uredbom o utvrđivanju iznosa trošarine za energente i električnu energiju povećala trošarinu na benzin s 0,45824 eura na 0,47588 eura po litri, na dizel s 0,42538 eura na 0,45008 eura po litri, a za lož ulje s 0,15085 eura na 0,18516 eura po litri.

“Država prilagodbom trošarina održava razinu maloprodajnih cijena, a time i dostupnost i konkurentnost, a ujedno, u svjetlu dodatnih prihoda temeljem povećanog tranzitnog prometa, teži javnofinancijskoj održivosti”, kažu u Ministarstvu. Financije, priopćio je Vladin ured.

Kako je priopćeno iz Ministarstva zaštite okoliša, klime i energetike, od ponoći bi, da cijene nisu regulirane, cijena benzina bila oko 1,552 eura, cijena dizela oko 1,579 eura, a cijena loživog ulja 1,243 eura po litri, prenosi SEEbiz.

Marže su ostale nepromijenjene i mogu iznositi najviše 0,0983 eura za litru dizela, najviše 0,0994 eura za litru benzina i najviše 0,08 eura za litru loživog ulja.

Cijene ovih naftnih derivata i dalje će se izračunavati na temelju metodologije koja se temelji na kretanju cijena naftnih derivata na svjetskom tržištu i tečaju dolara i eura. Modelske cijene izračunate su na temelju 14-dnevnih prosjeka cijena naftnih derivata.

Cijene motornih goriva na autocestovnom čvoru formiraju se slobodno.