Energetika.ba
Region

U Sloveniji od utorka poskupljuje benzin

Autor: Energetika.ba
U Sloveniji od utorka poskupljuje benzin
Foto: Ilustracija/Unsplash

Od utorka se očekuje poskupljenje benzina, dok će dizel pojeftiniti.

U utorak ponovo dolazi do promjena državno regulisanih cijena goriva. Ne bude li također promjena trošarina i trgovačkih marži, vlasnici benzinskih vozila očekuju skuplje gorivo, a dizelaše uštede.

Nakon pada i stagnacije cijena potkraj prošle godine, ove godine gorivo je uglavnom poskupilo. U protekle dvije sedmice, na temelju kojih će se odrediti nova regulisana cijena, došlo je do eskalacije napetosti na Bliskom istoku, što je uzrokovalo oscilacije i skokove cijena sirove nafte.

Cijena barela od 159 litara dosegla je šestomjesečni maksimum od 92 dolara prije nego što je pala na 86 dolara nakon svađe između Irana i Izraela, prenosi SEEbiz.

Nestabilnost otežava predviđanje cijena, gdje pripremaju prognozu.

Novine predviđaju rast cijena benzina za oko jedan cent. Cijena litre tako bi iznosila 1,55 eura. “Kod sirovina vidimo manji rast, ali je primjetan utjecaj slabijeg eura. Pokaže li se prognoza tačnim, benzin bi prvi put u posljednje dvije i pol godine, otkako pažljivo pratimo kretanje cijena goriva, koštao više od dizela", piše Moje finance.

S druge strane, dizel je navodno jeftiniji za cent i pol. Litra bi tako koštala otprilike 1,53 eura.

Vlada je krajem marta produžila uredbu kojom je najveća dopuštena marža za dizel na 0,0783 eura po litri i na 0,0794 eura po litri za benzin. To je dva centa manje nego što je iznosilo do decembra prošle godine. Cijene motornih goriva na autocestovnom čvoru formiraju se slobodno.