Energetika.ba
Region

U Srbiji povećane marže za prodaju goriva

Autor: Energetika.ba
U Srbiji povećane marže za prodaju goriva
Foto: Unsplash

Vlada Srbije izmijenila je Uredbu o ograničavanju cijena derivata nafte i povećala maržu trgovcima na pumpama sa 13 dinara na 16 dinara po litru eurodizela i benzina europremium BMB 95.

Ova zarada benzinskih pumpi uvećana je sa devet dinara na 13 dinara prošle godine, 9. februara.

Cijene euro dizela i i benzina euro premium BMB 95 uredbom Vlade Srbije ograničene su do 27. jula 2024. godine, tačnije ta uredba je krajem januara ove godine produžena za još šest mjeseci i važi do 27. jula.

Do petka u 15 časova u Srbiji će eurodizel koštati 203 dinara, a benzin 190 dinara po litru, odnosno maksimalna maloprodajna cijena litra dizela viša je za dva, a benzina za tri dinara u odnosu na proteklu sedmicu, prenosi B92.

Nove cijene goriva objavljuju se svakog petka do 15 časova.

Cijena dizela za poljoprivrednike je 179 dinara po litru samo na pumpama Naftne industrije Srbije, a oni imaju pravo na 100 litara po hektaru po toj subvencionisanoj cijeni.

Vlada Srbije je na posljednjoj sjednici izmjenom te Uredbe predvidjela da poljoprivrednici imaju pravo na gorivo po tim cijenama za površine upisane u Registru poljoprivrednih gazdinstava na dan 1. april 2024. godine.