Energetika.ba
Nafta

UIO: Prikupljeno 97 miliona KM od akciza

Autor: Energetika.ba
UIO: Prikupljeno 97 miliona KM od akciza

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, istakao je da je u uvodna tri mjeseca primjene izmijenjenog Zakona o akcizama, prikupljeno 97 miliona KM, ali da taj novac još nije usmjeren prema entitetima i Distriktu Brčko.

Kovačević je u razgovoru za N1 podsjetio da se radi o namjenskim novčanim sredstvima.

"Podsjetit ću da se ovdje radi o namjenskim sredstvima. Naime, paralelno sa izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, usvojen je i set ostalih zakona, kao što je Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakon o uplatama na jedinstven račun i raspodjeli prihoda, na taj način je otvoren posebni podračun kod Centralne banke BiH gdje uprava svakog mjeseca vrši prenos sredstava koja su prikupljena po osnovu posebne putarine koja iznosi 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH jer je riječ o namjenskim sredstvima isključivo za izgradnju autoputeva i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH", rekao je Kovačević.

Objasnio je zašto novac prikupljen od akciza još nije usmjeren prema entitetima i distriktu Brčko.

"Moram reći da tih 97 miliona KM u ovom trenutku stoji na posebnom podračunu jedinstvenog računa. Uprava ova sredstva ne može rasporediti korisnicima, a to su entiteti i distrikt Brčko, sve dok Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje ne donose poseban akt odnosno odluku o koeficijentima za raspodjelu ovih sredstava prema korisnicima. Onog trenutka kada Upravni odbor usvoji ovakvu odluku i odluka bude objavljena, te stupi na snagu, Uprava će koeficijentima iz te odluke rasporediti ta sredstva", kazao je Kovačević.

Energetika.ba