Energetika.ba
Jedan od najvećih napada

Ukrajinski dronovi napali ruske rafinerije nafte

Autor: Energetika.ba
Ukrajinski dronovi napali ruske rafinerije nafte
Foto: Ilustracija

Ukrajinski dronovi su tokom dva dana napali rafinerije nafte u Rusiji te su tom prilikom oštetili 12 posto kapaciteta za preradu nafte.

Trećeg marta zračni napad izazvao je požar u jednoj od najvećih ruskih rafinerija nafte, odnosno tvornici Rosneft JSC Ryazan blizu Moskve.

Napad je utjecao i na manju rafineriju nafte Novoshakhtinsk na jugu Rostovske oblasti. Njen rad je zaustavljen napadom bespilotne letjelice, dodavajući štetu prozurokovanu sličnim incidentom u Lukoilovoj rafineriji Norsi 12. marta.

Napad na rafineriju nafte u Ryazanu izveden je u postrojenju koje proizvodi 17,1 miliona tona naftnih derivata godišnje, odnosno oko 340.000 barela dnevno.

Ryazan je glavni dobavljač benzina za glavne regije Rusije. Operacije u rafineriji nafte Novoshakhtinsk u južnoj Rostovskoj oblasti zastavljene su 13. marta nakon napada dronom, kako je izvijestio Vasily Golubev, guverner regije. Kapacitet tvornice je 5,6 miliona tona godišnje ili 112.000 barela dnevno.

Rusko ministarstvo odbrane navelo je da je vojska noću "presrela" 58 bespilotnih letjelica u oblastima Belgorod, Brjansk, Voronjež, Kursk, Rjazan i Lenjingrad u Rusiji. Ovo je bio jedan od najvećih napada u posljednjih nekoliko mjeseci.

Tri postrojenja koja su u posljednja dva dana pogodila ukrajinska bespilotna letjelica čine 12 posto ruskih kapaciteta za preradu nafte.

U noći s 12. na 13. mart Služba sigurnosti Ukrajine dronovima je napala tri rafinerije nafte u Rusiji: u gradovima Ryazan i Kstovo u Nižnjenovgorodskoj oblasti i Kirishak u Lenjingradskoj oblasti.