Energetika.ba
Zakintos

Umjesto pitke vode, iz cijevi izlazi nafta

Autor: Energetika.ba
Umjesto pitke vode, iz cijevi izlazi nafta
Foto: Ilustracija

Na poznatom grčkom ostrvu Zakintos došlo je do opšteg haosa nakon što je u vodovodu pronađena nafta koja je kontaminirala svu pitku vodu.

Zbog incidenta koji ugrožava život stanovnika na ostrvu, opština Zakintos traži proglašenje vanrednog stanja, a po nalogu Ministarstva zdravlja - gradsko vodosnabdijevanje je obustavljeno do rješavanja problema.

Građani će do tada vodu dobijati na alternativne načine, piše Protothema.

"Problem je nastao zbog nesreće koja se dogodila na lokalnom putu, pa je nafta zbog kišnice pronašla put do vodovoda. Bunari su polomljeni, cijelu noć je padala kiša", naveo je gradonačelnik Zakintosa, Giorgis Stasinopulos.

On je istakao da je veliki problem što u svakoj kući postoje "mali plasični rezervoari, a taj materijal privlači miris nafte".

Međutim, sa druge strane, regulatorno tijelo u Grčkoj podnijelo je tužbu protiv nepoznatih lica zbog zagađivanja zajedničkog prostora i oštećenja vodovodne mreže.

"Smatramo da je nafta ušla u vodovodnu cijev koja je pukla, što je dovelo do problema. To trenutno ne možemo dokazati, ali ćemo istražiti slučaj", rekao je predsjednik DEVAZ-a Dionisis Turkakis.