Energetika.ba
IeA

Uprkos zaoštravanju situacije na Bliskom istoku, tržišta dovoljno opskrbljena naftom

Autor: Energetika.ba
Uprkos zaoštravanju situacije na Bliskom istoku, tržišta dovoljno opskrbljena naftom
Foto: X

Uprkos rastućim napetostima na Bliskom istoku, svjetska su tržišta dovoljno opskrbljena naftom, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

U slučaju da se situacija promijeni, agencija ne isključuje mogućnost brze akcije svojih država članica i puštanja zaliha nafte na tržište, javlja francuska novinska agencija AFP.

Kako podsjeća agencija u svom mjesečnom izvještaju, iranski raketni napadi na Izrael početkom mjeseca i s tim povezani strah da bi Izrael mogao provesti mjere odmazde utječući na prekid opskrbe naftom uzrokovali su nagli porast njezinih cijena.

Uprkos povećanoj zabrinutosti oko opskrbe naftom, IEA naglašava da je opskrba naftom na tržištima trenutno dostatna. Toj stabilnosti pridonijeli su, po njima, slabija potražnja i skromni gubici u proizvodnji nafte zbog uragana u SAD-u i prestanka libijskog naftnog embarga. "Zasad je izvoz nafte iz Irana i susjednih zemalja nepromijenjen, ali tržište ostaje u stanju napetosti i čeka sljedeći razvoj događaja", ocjenjuje.

U slučaju da se situacija pogorša, IEA jamči da će nešto poduzeti. Kako podsjeća AFP, agencija je osnovana 1974. godine sa samom svrhom pružanja pomoći u koordiniranju kolektivnih odgovora na prekide opskrbe naftom nakon naftne krize 1973. godine, organizacija trenutno ima 31 državu članicu, uključujući SAD, Japan, Meksiko i Tursku zemlje EU.

Kako bi ublažile cijene nafte, koje su porasle zbog ruske invazije na Ukrajinu, članice IEA-e poslale su desetke miliona barela nafte iz hitnih rezervi na tržište 2022. godine. "Kao što je tada pokazano, agencija i njezine države članice mogu brzo poduzeti zajedničke mjere", podsjetila je IEA, dodajući da njezine rezerve premašuju 1,2 milijarde barela, prenosi SEEbiz.

Ne bude li većih poremećaja u opskrbi naftom u nadolazećim mjesecima, tržište će se u novoj godini suočiti sa značajnim suficitom, navodi IEA.