Energetika.ba
Revidiranje stava

Ursula von der Leyen najavljuje reviziju zabrane benzinskih i dizelskih automobila do 2035. godine

Autor: Energetika.ba
Ursula von der Leyen najavljuje reviziju zabrane benzinskih i dizelskih automobila do 2035. godine
Foto: X

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ponovo je govorila o zaustavljanju prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila 2035. godine, ali s pomalo drugačijom retorikom. 

Tačnije, fokusirala se na tzv. revizijsku klauzulu postavljenoj za 2026. godinu, odnosno da namjerava iskoristiti mogućnost "garanciju otvaranja" mogućim tehnologijama koje su alternativne električnoj tehnologiji, posebno e-gorivima, prenosi Index.hr.

"Stanje tehnologije je takvo da će do 2035. godine emisije morati biti nula", rekla je Von der Leyen. "Međutim, postoji zajednički prijedlog Komisije i Vijeća da se e-gorivima da posebna uloga. To se često zaboravlja, ali 2026. će se provesti revizija naše odluke što garantuje da ćemo biti otvoreni novim tehnologijama ako se one razviju."

Njemačka političarka istaknula je da će klauzula služiti i kao garancija „mogućnosti izbora za potrošače", a za firme da odluče u šta će ulagati i šta je za njih mobilnost budućnosti.

Naravno da je ovakva retorika motivirana evropskih izborima u junu, gdje Von der Leyen traži ponovu potvrdu i jedini je kandidat Narodne stranke za predsjednika iste Komisije.

Sve je to dio plana napada na evropske Zelene i Socijaldemokratske stranke te apel za podršku industriji, iako se činilo da takva izjava rezultat unutarstranačkih borbi.

Ona, naime, poziva na poništavanje jedne od ključnih politika Ursule von der Leyen i njenog bivšeg klimatskog "cara" Franza Timmermansa. "Odbijamo politiku zabrane, kao što je zabrana motora s unutrašnjim sagorijevanjem", navodi se u manifestu, "i također ćemo je revidirati što je prije moguće."

Umjesto forsiranja prelaska na električne automobile, EPP kaže da će se oslanjati na "inovativne koncepte i tržišne instrumente za zaštitu klime s trgovanjem emisijama, širenje obnovljivih izvora energije i kružno gospodarstvo", dodajući da želi "dalje razvijati ” European Green Deal, odnosno veliki paket klimatskih zakona čiji je tvorac upravo Ursula von der Leyen.