Energetika.ba
Službeni podaci

Uvoz nafte iz Saudijske Arabije raste, dok Rusija bilježi pad u julu

Autor: Energetika.ba
Uvoz nafte iz Saudijske Arabije raste, dok Rusija bilježi pad u julu
Foto: Unsplash

Uvoz sirove nafte iz Rusije u Kinu pao je u julu za 7,4% u odnosu na prethodnu godinu, pokazali su službeni podaci u utorak, što je u skladu sa općim padom u kupovini kineskih rafinerija koji je bio uzrokovan slabom potražnjom goriva kod kuće.

Dolazak ruske nafte, uključujući preko naftovoda i isporuka, iznosio je 7,46 miliona metričkih tona prošlog mjeseca, ili 1,76 miliona barela dnevno (bpd), prema podacima Generalne uprave za carine.

To je u poređenju sa junskim iznosom od 2,05 miliona bpd i 1,9 miliona bpd u julu 2023.

Ukupne isporuke u svjetskog najvećeg uvoznika sirove nafte pale su na najniži nivo od septembra 2022. godine zbog slabih marži obrade i niske potražnje za gorivom, što je ograničilo rad državnih i nezavisnih rafinerija.

Isporuke iz drugog najvećeg dobavljača, Saudijske Arabije, iznosile su 6,41 miliona tona, ili 1,51 miliona bpd, što je povećanje od 13% u odnosu na prethodnu godinu.

Količine za tekuću godinu od najvećeg proizvođača u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) bile su 46,79 miliona tona, ili 1,6 miliona bpd, što je pad od 10% u odnosu na prošlu godinu, prema podacima. To je zaostajalo za ruskom isporukom od 62,58 miliona tona, ili 2,14 miliona bpd, tokom istog perioda, što je povećanje od 3% u odnosu na prethodnu godinu.

Uvoz iz Malezije, velikog centra za transshipment nafte iz Irana i Venezuele pod sankcijama, skočio je za 61% u odnosu na prošlu godinu na 6,21 miliona tona, ili 1,46 miliona bpd, držeći zemlju kao trećeg najvećeg dobavljača u julu.

Uvoz iz Malezije iznosio je 35,68 miliona tona za prvih sedam meseci godine, što je povećanje od 21% u odnosu na prethodnu godinu.

Kina nije registrovala nikakve uvoze iz Irana ili Venezuele prošlog mjeseca.

Isporuke iz SAD-a povećane su za 53% u odnosu na prethodnu godinu u julu, na 240.000 bpd.