Energetika.ba
11.55 miliona barela dnevno

Uvoz sirove nafte Kine opao u martu, ali je ostao snažan usred rasta ruskih isporuka

Autor: Energetika.ba
Uvoz sirove nafte Kine opao u martu, ali je ostao snažan usred rasta ruskih isporuka
Foto: Pexels

Uvoz sirove nafte Kine u martu je opao sa visokih nivoa zabilježenih godinu dana ranije, ali je ostao snažan usred naglog porasta ruskih isporuka, pokazali su zvanični podaci u petak.

Ukupni uvoz sirove nafte u martu iznosio je 49.05 miliona metričkih tona, ili oko 11.55 miliona barela dnevno (bpd), pokazali su podaci Kineske carinske uprave. To je predstavljalo smanjenje od 6.23% u poređenju sa relativno visokih 12.3 miliona bpd uvezenih u martu 2023. godine, kada je potražnja za gorivom naglo porasla nakon izlaska Kine iz strogih restrikcija usljed COVID-19.

Ukupni uvoz sirove nafte za prvi kvartal iznosio je 137.4 miliona tona, što je povećanje od 0.7% u odnosu na prošlogodišnju cifru od 136.3 miliona tona u prvom kvartalu.

Procijenjeno je da će morski uvoz ruske sirove nafte u martu dostići rekordnih 1.816 miliona bpd, prema podacima savjetodavne firme Kpler, jer su kako državni tako i privatni rafineriji kupili sedam tankera sankcionisane Sokol nafte tokom mjeseca, prenosi Reuters.

"Ekstremno visoki uvoz ruske nafte u martu vjerovatno je jednokratni događaj, s obzirom na neuobičajno velike dolaske Dalekoistočne Sokol nafte, i ta dinamika vjerovatno dolazi do kraja jer Rusija smanjuje izvoz sirove nafte", rekla je Emma Li, analitičarka u Vortexi u Singapuru. "Kineski rafineriji će morati usmjeriti neke CPP (čiste naftne proizvode) u izvoz kada domaća potražnja nije jako snažna", dodala je Li.

I dok je kriza u sektoru nekretnina u Kini bila velika prepreka za opću ekonomiju i potražnju za dizelom, aktivnosti u proizvodnji su iznenadile. Službeni indeks proizvodnje u martu proširio se prvi put u šest mjeseci podstaknut većim narudžbama za izvoz.

Domaci kapacitet letova u martu povećan je za oko 1.4% u odnosu na isti period prošle godine, uz rast potražnje za mlaznim gorivom potaknut približno 90% povećanjem kapaciteta međunarodnih letova u 2023. godini.

Poticaj cijena globalnog LNG-a, ukupni uvoz prirodnog gasa, uključujući plin iz cijevi i ukapljeni prirodni gas (LNG), za prvi kvartal bio je na najvišem nivou zabilježenom u historiji, pokazali su podaci Reutersa, ukupno 32.9 miliona tona. Uvoz prirodnog gasa za mart porastao je za 21.1% u odnosu na prethodnu godinu, dostigavši 10.76 miliona tona.

Cijene LNG-a za Aziju krajem marta bile su niže za 26.9% u odnosu na isti period prošle godine, i za 47% niže u odnosu na svoj vrhunac u oktobru 2023. Carinski podaci također su pokazali da su izvoz rafiniranih naftnih proizvoda, koji uključuju dizel, benzin, avionsko gorivo i morsko gorivo, porasli za 9.4% u odnosu na prethodnu godinu, dostignuvši 6.02 miliona tona.