Energetika.ba
Nafta

Val kupovina podigao cijene nafte prema 75 dolara

Autor: Energetika.ba
Val kupovina podigao cijene nafte prema 75 dolara

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema razini od 75 dolara, poduprte valom kupovina trgovaca koji procjenjuju da je silazni trend dotaknuo dno, a potporu im pružaju i procjene o manjku nafte na tržištu.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 96 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 74,40 dolara. U petak zaključila je trgovanje u minusu 2,5 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po nepromijenjenoj cijeni, od 65 dolara. U petak zaključila je trgovanje u minusu 1,83 dolara.

Naftna tržišta zakočila su medijska izvješća da će Saudijska Arabija i Rusija na sastanku krajem tjedna donijeti odluku o povećanju proizvodnje.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom ograničavaju proizvodnju od početka prošle godine kako bi sveli zalihe na petogodišnji prosjek i poduprli cijene. U petak i subotu sastat će se u Beču kako bi usuglasili proizvodnu strategiju u predstojećem razdoblju,

Sve su oči sada uperene u OPEC, konstatira Carsten Fritsch iz Commerzbanka: "Proizvodnja će se povećati u drugoj polovici godine, samo se još ne zna koliko", tumači on.

"Cijene nafte jutros su promijenile predznak budući da su na scenu stupili trgovci koji su procijenili da su dotaknule dno pa su počeli s kupovinama uoči ključnog ovotjednog sastanka OPEC-a i zemalja izvan OPEC-a", napominje Stephen Brennock iz londonskog brokerskog društva PVM Oil Associates.

U američkoj investicijskoj banci Goldman Sachs upozoravaju pak da je "tržište nafte i dalje u deficitu... što zahtijeva veću prozivodnju ključnih članica OPEC-a i Rusije kako bi se izbjeglo pražnjenje zaliha na kraju godine".

U banci očekuju da će OPEC i Rusija do kraja godine povećati proizvodnju za milijun barela dnevno, te za dodatnih 500 tisuća barela dnevno u prvoj polovini iduće godine.

OPEC je jutros izvijestio da je u petak cijena barela referentne košarice njegove nafte iznosila 72,79 dolara, te je u odnosu na prethodni dan pala 1,01 dolar.

Energetika.ba