Energetika.ba
Nafta

Veće američke zalihe zakočile cijene nafte nadomak 76 dolara

Autor: Energetika.ba
Veće američke zalihe zakočile cijene nafte nadomak 76 dolara

Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak razine od 76 dolara, zakočene povećanjem zaliha u Sjedinjenim Državama i očekivanjima da bi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) mogla ublažiti ograničenja proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 75,73 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 35 centi nižoj cijeni, od 66,01 dolara.

Tržišta je zakočilo izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo blagi rast zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za 830.000 barela, što u institutu dijelom objašnjavaju naglim povećanjem proizvodnje, gotovo za trećinu u protekle dvije godine, na rekordnih 10,8 milijuna barela dnevno.

Vlada će objaviti službene podatke tokom dana.

Analitičari upozoravaju i na neizvjesne prognoze za tržište u drugoj polovini godine, a u OPEC-u napominju da bi teškoće mogla stvarati niža potražnja. Pozornost se sada okreće sastanku naftnog kartela i skupine neovisnih proizvođača u idućem tjednu u kontekstu očekivanja da bi mogli ublažiti ograničenja opskrbe.

OPEC i skupina proizvođača predvođenih Rusijom ograničavaju proizvodnju od početka prošle godine kako bi smanjili prekomjernu opskrbu i poduprli cijene. Zahvaljujući njihovim mjerama cijene su u proteklih godinu dana porasle oko 60 posto.

U međuvremenu su se pojavile bojazni da bi izgledno smanjenje izvoza iz Venezuele i Irana zbog ekonomske krize odnosno prijetnje američkih sankcija mogli izazvati probleme u opskrbi. Stoga su veliki proizvođači počeli razmatrati ublažavanje proizvodnih ograničenja.

"Saudijska Arabija i Rusija već su počele povećavati proizvodnju. Iz neslužbenih se izvora saznaje da će Rusija predložiti vraćanje proizvodnje na razinu iz listopada 2016. godine, odnosno ukidanje ograničenja u razdoblju od tri mjeseca", napominje Bjarne Schieldrop iz švedske banke SEB.

Lukman Otunuga iz brokerske kuće FXTM primjećuje da veća proizvodnja nafte i prognoze budućeg rasta već nagrizaju cijene. "Mogućnost ublažavanja ograničenja opskrbe koje predvodi OPEC i dalje se odražava u općenito sniženoj cijeni nafte", rekao je Otunga.

Proizvodnja u Rusiji vratila se u lipnju na razinu od 11 milijuna barela dnevno, a saudijska je prekoračila 10 milijuna barela dnevno, što znači da sva tri vodeća proizvođača povećavaju ponudu.

"S obzirom na povećanje američke proizvodnje iz škriljaca koje dodano povećava probleme na tržištu nafte i iznova potpiruje bojazni od prekomjerne opskrbe, mogući je daljnji pad cijena u kratkom i srednjem roku", rekao je Otunuga.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 74,11 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba