Energetika.ba
'najveći na svijetu'

Veliki japanski kupci tečnog gasa traže pomoć od vlade

Autor: Energetika.ba
Veliki japanski kupci tečnog gasa traže pomoć od vlade
Foto: Ilustracija

Japanski kupci tečnog prirodnog gasa — među najvećima na svijetu — pokušavaju da obezbijede da njihovi ugovori o snabdijevanju budu dovoljno fleksibilni i traže pomoć vlade u pregovorima o boljim uslovima.

Takozvane klauzule o destinaciji otežavaju kompanijama da se obavežu na višedecenijske ugovore s obzirom na neizvjesnost u pogledu buduće potražnje, rekao je predsednik Japanskog udruženja za gas Takaši Ućida, prenosi Bloomberg.

Takva ograničenja su uobičajena u ugovorima sa katarskim državnim proizvođačem, recimo.

„Tražili smo od vlade da nam pomogne da ugovorne destinacije budu oslobođene posebne klauzule“, rekao je Ućida, koji je i predsjednik kompanije Tokio Gas. Privatni sektor sam ne može da obezbijedi fleksibilne sporazume, rekao je on.

Japanske kompanije nisu voljne da potpišu nove ugovore sa Katarom, koji ima ambiciozan plan da poveća proizvodnju TPG-a i osigura da ostane glavna sila na globalnom tržištu.

Nedavni kupci bliskoistočnog proizvođača — uključujući kompaniju TotalEnergies i njemačku državu — nagovestili su da može postojati određena fleksibilnost u tim uslovima jer nastoje da ograniče upotrebu fosilnih goriva kako bi ispunili klimatske ciljeve.

Japan je značajna sila u globalnoj trgovini TPG-om, a njegove kompanije za snabdevanje električnom energijom i gasom su obezbijedile više snabdijevanja iz Australije i SAD – koje se takmiče sa Katarom kao najvećim svjetskim izvoznikom superhlađenog goriva.

Japanske kompanije Jera i Tokio Gas nisu obnovili ugovore sa Katarom kada su istekli 2021. godine, napominje Bloomberg.

U ovom trenutku, Japan iskorištava oko dve trećine TPG-a koji kupuje, a preostalu trećinu preprodaje u inostranstvu. Međutim, prema analizi koju je sprovela Japanska organizacija za metale i energetsku bezbjednost, očekuje se da će oko 40 posto njenih dugoročnih ugovora i dalje imati klauzule o destinaciji 2030. godine.