Energetika.ba
Nafta

Venecuela će naftu namijenjenu SAD-u preusmjeriti na Evropu i Aziju

Autor: Energetika.ba
Venecuela će naftu namijenjenu SAD-u preusmjeriti na Evropu i Aziju
"Suočavamo se s novim ilegalnim sankcijama SAD-a. Izvozili smo 500.000 barela nafte dnevno u SAD, ali će PDVSA preusmjeriti svoj izvoz na druge mušterije u Evropi i Aziji", izjavio je Romero za Sputnik.

On je kazao da evropski i azijski kupci ne trebaju strahovati zbog kupovine nafte od Venecuele jer se sankcije Washingtona odnose samo na SAD.

"Rusiju i Kinu nije briga za američke sankcije. Mi ćemo učiniti sve kako ne bi bilo utjecaja na tržište", dodao je Romero.

Washington je nametnuo sankcije protiv PDVSA prošle sedmice te je zaplijenio 7 milijardi dolara dobara. Američki savjetni za američku nacionalnu sigurnost John Bolton je rekao da će sankcije utjecati na izvoz PDVSA u iznosu od 11 milijardi u narednih godinu dana.

Venecuelanski predsjendik Nicolas Maduro je kritikovao nametanje sankcija te ih je nazvao ilegalnim.

Venecuela ima najveće naftne rezerve na svijetu. Na prodaju nafte otpada 98 posto zarade od izvoza te čini 50 posto GDP-a. Washigton očekuje da PDVSA neće moći izvoziti dovoljno nafte zbog čega će vlada predsjednika Madura brzo ostati bez novca.

Istovremeno SAD pokušavaju "isposlovati" međunarodno priznanje predsjednika Nacionalne skupštine Juana Guaida kao novog predsjednika Venecuele.

SAD su kupovale značajnu količinu venecuelanske nafte, a američki ministar finansija Steven Mnuchin je rekao da će sankcije imati "skroman utjecaj" na američke rafinerije.

Energetika.ba