Energetika.ba
Nafta

Vlada Federacije BiH treći put traži konsultanta za istraživanje nafte i plina

Autor: Energetika.ba
Vlada Federacije BiH treći put traži konsultanta za istraživanje nafte i plina

Nakon dva neuspješna pokušaja da pronađe stručnog konsultanta koji bi joj pomogao da raspiše međunarodni tender za dodjelu koncesije za istraživanje nafte i gasa u Federaciji BiH, federalna Vlada se dala u novu potragu.

Raspisan je treći tender za usluge stručnog konsultanta u izradi tenderske dokumentacije, pripremi i provođenju javnog nadmetanja za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području Federacije BiH, a procijenjena vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi 1,28 mil KM.

Krajnji rok za dostavu ponuda je 27. novembar 2018. godine, kada je zakazano i otvaranje pristiglih zahtjeva za učešće, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Prethodna dva pokušaja da se izabere stručni konsulant bila su neuspješna iz različitih razloga.

Prvi poziv raspisan je još u oktobru 2017. godine, tendersku dokumentaciju preuzela su 43 zainteresovana ponuđača, ali nije dostavljena nijedna prihvatljiva ponuda.

U slučaju drugog poziva dokumentaciju su preuzela 22 zainteresovana ponuđača, ali je ponudu poslao samo IHS Markit iz Londona, renomirana svjetska kuća u oblasti konsultacija u energetskom sektoru. Međutim, s obzirom na to da je IHS Markit napravio niz propusta u procesu dostavljanja ponude, resorno ministarstvo je odlučilo da ponudu odbije.

Inače, nekoliko godina unazad neke svjetske kompanije iskazivale su zainteresovanost za istraživanja zaliha nafte i gasa na podučju ovog dijela BiH. Svjetski gigant Shell je još 2011. imao saradnju s Vladom FBiH sa kojom su potpisali memorandum o razumijevanju, koji je produžavan i 2013. i 2014, ali ne i 2015, kada su se iznenada povukli.

Prošle godine obavijestili su resorno ministarstvo o namjeri da se vrate u projekat, ali se nisu pojavili na zakazanom sastanku sa predstavnicima Vlade FBiH, prenosi Indikator.ba.

Mediji su 2016. pisali o navodnoj zainteresiranosti za istraživanje "crnog zlata" u BiH naftnih giganata poput francuskog Totala, Key Petroleuma iz Australije i Spectruma iz Velike Britanije, ali konkretnih iskazanih namjera nije bilo.

Energetika.ba