Energetika.ba
zaustavlja se proizvodnja

Vlada istočne Libije zatvara sva naftna polja

Autor: Energetika.ba
Vlada istočne Libije zatvara sva naftna polja
Foto: X.com

Vlada istočne Libije u ponedjeljak je objavila da će sva naftna polja u Libiji biti zatvorena, a proizvodnja i izvoz zaustavljeni, dok istovremeno međunarodno priznata vlada te zemlje nije ništa objavila.

National Oil Corp (NOC), koja kontrolira naftne resurse u zemlji, također nije dao potvrdu. Međutim, NOC-ova filijala Waha Oil Company objavila je da planira postupno smanjiti proizvodnju te je upozorila na potpuni prekid proizvodnje navodeći kao razlog „proteste i pritisak”.

Waha, koja upravlja zajedničkim ulaganjem s firmama TotalEnergies i ConocoPhillips, ima proizvodni kapacitet od oko 300.000 barela nafte dnevno (bpd) koji se izvoze kroz libijsku luku Es Sider, prenosi SEEbiz.. Ta kompanija upravlja s pet glavnih naftnih polja na jugoistoku uključujući Wahu, koja proizvodi više od 100.000 bpd, te Gallo, Al-Fargh, Al-Samah i Al-Dhahra.

Većina libijskih naftnih polja nalazi se na istoku, koji je pod kontrolom Khalife Haftara koji vodi Libijsku nacionalnu vojsku (LNA).

Vlada u Bengaziju nije precizirala koliko dugo bi naftna polja mogla biti zatvorena. Dva inženjera firmi Messla i Abu Attifel u ponedjeljak su za Reuters rekli da se proizvodnja nastavlja i da nije bilo naredbi da se zaustavi.