Energetika.ba
Nafta

Vlade FBiH i KS razmijenile vlasništvo nad Terminalima Blažuj i hotelom Maršal

Autor: Energetika.ba
Vlade FBiH i KS razmijenile vlasništvo nad Terminalima Blažuj i hotelom Maršal

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je da je današnjim potpisivanjem Aneksa ugovora o prenosu prava vlasništva u svrhu rekonstrukcije, adaptacije i izgradnje novih pratećih objekata Terminala Blažuj razmijenjeno vlasništvo nad spomenutim terminalima i hotelom Maršal između vlada FBiH i Kantona Sarajevo.

Na konferenciji za medije, nakon potpisivanja, pojasnio je da je time završena aktivnost koja je trajala 12 godina između dviju vlada.

- Veoma je bitno što je Vlada FBiH dobila u posjed ono što nam je po zakonu obaveza, a to je da Federacija mora imati zalihe nafte i naftnih derivata za najmanje tri mjeseca - rekao je Novalić.

Istakao je da je potpisivanjem aneksa ugovora omogućena rekonstrukcija hotela Maršal "koji odavno ne izgleda kako bi trebao".

Premijer KS Edin Forto je naveo da je posebno zadovoljan što je riješen dugogodišnji problem, a koji su oba premijera naslijedila od prethodnih saziva vlada.

- Projekti Terminala Blažuj su od javnog značaja i Vlada KS nikad ne bi kočila investicije u takav strateški projekt - kazao je Forto.

Najavio je privatizaciju hotela Maršal jer je Vladi KS u interesu da razvija privatni sektor.

Energetika.ba / FENA