Energetika.ba
Nafta

Vujanović: Biće vidljiva razlika u manjim cijenama goriva

Autor: Energetika.ba
Vujanović: Biće vidljiva razlika u manjim cijenama goriva

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrala je informaciju o aktivnostima koje je poduzelo Federalno ministarstvo trgovine s ciljem osiguranja ekonomski opravdane visine marže u maloprodajnim cijenama naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U informaciji koja je sačinjena nakon sastanka federalnog ministra trgovine s distributerima naftnih derivata je navedeno da je do 13.6.2018. godine Federalno ministarstvo trgovine zaprimilo oko 200 OPC i OPM obrazaca na kojima je prijavljeno sniženje maloprodajnih derivata na benzinskim pupama u Federaciji BiH u rasponu od 0,05 do 0,10 KM po litru.

Zlatan Vujanović, ministar trgovine u FBiH rekao je novinarima da je ambicija Vlade da u skladu sa zakonskim nadležnostima osigura funkcionisanje tržišta i da se zaštite ekonomski interesi potrošača i građana.

“U svakom slučaju kao servis građana Federalno ministarstvo trgovine je reagovalo promptno na način da je sazvalo radni sastanak na kojem je detalno analizirano sve ono što se dešava sa korekcijom odnosno rastom cijena naftih derivata. Analizirani su ekonomski elemenati koji su ponukali prometnike naftinih derivata na to i što je najvažnije za sve iznalaženi su modusi da se sve ta radnje odvijaju u skladu sa slobodnim formiranjem cijena a na način da se analiziraju zakonski modeli koji postoje i ingerencijama Vlade”, rekao je resorni ministar, pišu Vijesti.ba.

Dodao je da će prometnici u svakom slučaju maksimalno reducirati svoje proizvode troškove a najveći naglasak na tome da se respektira ekonomska realnost potrošača u zemlji koja ima ovakvu kupovnu.

On je kazao da će smanjenje cijena biti od 0,05 KM do 0,10 KM.

“Razlika u cijenama će biti vidljiva sutra. Ono što je bilo artikulirano je obrađeno. Promjena cijene je obavezujeća, sutra će biti vidljeva. Smanjenje cijena će biti od 0,05 KM do 0,10 KM”, kazao je Vujanović.

Energetika.ba