Energetika.ba
Nafta

WTO se slaže da se preispita uvozne dažbine EU na indonezijski biodizel

Autor: Energetika.ba
WTO se slaže da se preispita uvozne dažbine EU na indonezijski biodizel

Tijelo Svjetske trgovinske organizacije (WTO) za rješavanje sporova složilo se da uspostavi komisiju za reviziju kompenzacijskih dažbina koje je uvela Evropska unija (EU) na uvoz biodizela iz Indonezije, saopćilo je to globalno trgovinsko tijelo kasno u ponedjeljak, piše Reuters.

Indonezija je zatražila konsultacije o sporu WTO sa EU u vezi sa uvođenjem carina na uvoz biodizela iz te zemlje jugoistočne Azije u augustu.

Međutim, nakon što konsultacije nisu uspjele postići dogovor, prošlog mjeseca najveći svjetski proizvođač palminog ulja zatražio je od WTO da uspostavi tijelo za rješavanje sporova, što EU ranije nije prihvatila.

-Napori da se ovaj slučaj uloži u STO su veoma strateški da bi se održao pristup tržištu indonezijskih biodizelskih proizvoda na tržištu EU koje je trenutno podložno kompenzacijskim carinama od 8% do 18%, rekao je Budi Santoso, viši službenik indonezijskog ministarstva trgovine za utorak.

Kompenzacione carine su uvedene na pet godina od 10. decembra 2019. do 10. decembra 2024. godine, dodao je Budi.

Indonezijsko udruženje proizvođača biogoriva saopćilo je da carine opterećuju indonezijske izvoznike biodizela i da se nada da bi komisija Svjetske trgovinske organizacije mogla odmah započeti postupak, rekao je za Reuters predsjedavajući grupe Paulus Tjakrawan.

WTO je kasno u ponedjeljak saopćila da su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška, Ruska Federacija, Tajland, Singapur, Japan, Kanada, Kina, Argentina i Turska zadržale svoja prava trećih strana da učestvuju u postupku vijeća.

(Energetika.ba)