Energetika.ba
porast na tržištima

Zabrinutost zbog inflacije u SAD-u utjecala na cijene nafte

Autor: Energetika.ba
Zabrinutost zbog inflacije u SAD-u utjecala na cijene nafte
Foto: Unsplash

Cijene nafte u utorak blago su porasle budući da su ulagači bili oprezni uoči podataka o potrošačkim cijenama u SAD-u, iako je očekivano povećanje potražnje za naftom tokom ljeta podržalo cijene na tržištu.

Terminski ugovori za naftu Brent za kolovoz veći su za pet centi, te iznose 86,06 američkih dolara po barelu, nakon povećanja od 0,9 posto tokom trgovanja u ponedjeljak. Ugovori za američku sirovu naftu (WTI) za isporuke u augustu porasli su za šest centi, odnosno 81,69 dolara po barelu nakon što su prethodno porasli za 1,1 posto.

Potražnja za benzinom raste, a zalihe nafte i goriva su se smanjile jer SAD, najveći svjetski potrošač nafte, ulazi u razdoblje najveće ljetne potrošnje.

Očekuje se da će se američke zalihe sirove nafte smanjiti za tri miliona barela u sedmici do 21. juna, pokazalo je preliminarno istraživanje Reutersa. Očekivalo se da će se zalihe benzina također smanjiti, dok su zalihe destilata vjerovatno porasle prošle sedmice.

“Rast cijena nafte potaknut je optimističnim izgledima potražnje i smanjenim zalihama u SAD-u. Budući da sjeverna hemisfera ulazi u vruće ljeto i nadolazeću sezonu uragana, očekuje se da će se potražnja nastaviti povećavati u nadolazećim mjesecima”, rekla je neovisna tržišna analitičarka za Tina Teng.

Ipak, ulagači su oprezni u pogledu daljnjeg povećanja cijena nafte zbog zabrinutosti da će relativno više kamatne stope ograničiti rast potrošnje goriva smanjenjem ekonomije, prenose Financije hr.

Budući da je američka centralna banka još uvijek usredotočena na ograničavanje inflacije, objava indeksa izdataka za osobnu potrošnju, Fedova preferirana mjera rasta cijena, u petak će dati više smjernica za kamatne stope.

Odgode snižavanja kamatne stope održale bi troškove posudbe višima na duži period.